Αγκινάρες αλά πολίτα
Οι αγκινάρες αλά Πολίτα είναι ένα πολιτικό φαγητό με απίστευτη νοστιμιά με καταγωγή από την Σμύρνη..
Τι Χρειαζόμαστε
- 1 πακέτο αγκινάρες κατεψυγμένες ή 8 φρέσκιες αν θέλουμε
- 1 ματσάκι άνηθο
- 5 έως 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 καρότα
- 3 πατάτες
- 2 λεμόνια
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
- 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Πως Φτιάχνονται
- Πλένουμε καλά τις αγκινάρες να φύγουν τα συντηρητικά.
- Τις βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίζουν καλά.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε, πολύ καλά και αφού τελειώσουμε τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
- Συνεχίζουμε με τον άνηθο τον ξεδιαλέγουμε, κόβουμε τα κοτσάνια από πάνω και τον πλένουμε και αυτόν πολύ καλά.
- Καθαρίζουμε και τις πατάτες να τις έχουμε και αυτές έτοιμες τις πλένουμε.
- Επίσης τα καρότα με ένα ξυράφι ή ένα μαχαίρι τα καθαρίζουμε γύρω-γύρω κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος και τα πλένουμε και αυτά πολύ καλά.
- Αφού τελειώσουμε με το καθάρισμα από τα λαχανικά μας, στύβουμε τα λεμόνια για να έχουμε το χυμό μας έτοιμο.
- Κόβουμε τα καρότα μας σε μικρούς ψύλλους ράβδους, τις πατάτες κυδωνάτες, τα κρεμμυδάκια μας όσο ο δείκτης του χεριού μας χοντροκομμένα δηλαδή και τον άνηθο συνεχίζοντας και αυτόν σε χοντρά κομμάτια. Τα κόβουμε έτσι τόσο χοντρά γιατί θέλουμε να φαίνονται μέσα στο φαγητό μας,.
- Παίρνουμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το λάδι.
- Σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για να σοταριστούν ελαφρά, τον άνηθο, τον βασιλικό, το δυόσμο ανακατεύουμε καλά και αφού σοταριστούν ελαφρώς προσθέτουμε τις αγκινάρες για να μπορέσουν να σοταριστούν και αυτές.
- Aνακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε και τις πατάτες και τα καρότα για να μπορέσουμε να σοταριστούν όλα μαζί και αφού γίνει και αυτό ρίχνουμε περίπου το ένα λίτρο νερό.
- Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς πάντα με ξύλινη κουτάλα και κλείνουμε την κατσαρόλα μας μισάνοιχτη με το καπάκι χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μισό περίπου αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει 10 λεπτά .
- Όταν περάσει ο χρόνος που είπαμε παραπάνω ανοίγουμε το καπάκι, αλλά αυτή τη φορά δεν βάζουμε μέσα κουτάλα γιατί υπάρχει κίνδυνος να μας λιώσουν οι αγκινάρες.
- Προσθέτουμε και το λεμόνι.
- Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα μας για να μη μας κολλήσει το φαγητό και κλείνουμε πάλι το καπάκι μισάνοιχτο πάντα.
- Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για περίπου 15 λεπτά ακόμα μέχρι να πιει τα ζουμιά του.
Σημείωση: Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο από αυτόν που είπαμε παραπάνω για να βράσει το φαγητό δεν ανεβάζουμε όμως τη φωτιά μας μαγειρεύουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά.