Αρνί στη σούβλα

Αρνί στη σούβλα
Το αρνί στη σούβλα ή μαγειρεμένο με διαφορετικούς τρόπους είναι είναι συνδεόμενο με την ελληνική παράδοση από τα αρχαία ακόμα χρονιά.
Τι χρειαζόμαστε
- 1 αρνί ολόκληρο
- ελαιόλαδο
- λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Πως φτιάχνεται
- Παίρνουμε το αρνί, το κρεμάμε σε ένα τσιγκέλι και με το λάστιχο το πλένουμε πολύ καλά από μέσα και από έξω.
- Περνάμε τη σούβλα ακριβώς στο κέντρο μέχρι που να τρυπήσει το κέντρο στο κεφάλι του αρνιού.
- Έχουμε πάρει σύρμα ή μια σακοράφα ή μεγάλη βελόνα με σπάγκο, το ράβουμε πρώτα ακριβώς στη μέση για να μην καμπουριάσει και στη συνέχεια στις άκριες δένοντας τα πόδια σφιχτά, το λαιμό και δύο με τρία δεσίματα ακόμα στη ραχοκοκαλιά.
- Όταν τελειώσουμε το δέσιμο σηκώνουμε όρθια τη σούβλα μας και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο ρίγανη μέσα στην κοιλιά και τη ράβουμε και αυτήν.
- Αλείφουμε το αρνί με το λάδι και το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε τα μπούτια κάνοντας από μία μικρή σχισμή στο καθένα.
- Tο κάνουμε αυτό στα μπούτια γιατί είναι το ποιο δύσκολο σημείο για να ψηθεί το αρνί μας.
- Το αρνί μας είναι έτοιμο για ψήσιμο.
- Μόλις αρχίσει και σιγοψήνεται ετοιμάζουμε σε ένα πιάτο ελαιόλαδο, λεμόνια, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και με ένα πινέλο ανά τακτά διαστήματα καθώς γυρνάει το αρνί στη σούβλα το αλείφουμε με το λαδολέμονο.
- Ο χρόνος που χρειάζεται για να ψηθεί το αρνί μας είναι περίπου 4 με 6 ώρες στα κάρβουνα.
Σημείωση: Όταν βάλουμε το αρνί στη σούβλα για να ψήσουμε μας η φωτιά πρέπει να έχει κάτσει ελαφρώς για να μην μας αρπάξει απέξω και το μέσα μείνει άψητο πράγμα που σημαίνει ότι όταν το ανεβάσουμε οι πάσσαλοι πρέπει να είναι ψιλά και μετά από ώρα πρέπει να τους χτυπήσουμε για να κατέβουν αρκετά χαμηλά. Για ψησταριά είτε ηλεκτρική είτε απλή στην αρχή το βάζουμε ψιλά το αρνί και μετά από αρκετή ώρα το κατεβάζουμε αρκετά χαμηλά.