Μπακλαβάς παραδοσιακός με καρύδι

Μπακλαβάς παραδοσιακός με καρύδι

Μπακλαβάς παραδοσιακός με καρύδι

Μπακλαβάς παραδοσιακός με καρύδι για να μας πετύχει τέλεια καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε καλά υλικά δηλαδή βούτυρο γάλακτος και φρέσκους ξηρούς καρπούς.

Τι Χρειαζόμαστε

Για τη γέμιση

  • 600 γραμμάρια καρύδια
  • 200 γραμμάρια αμύγδαλα
  • τρίμα από 2 φρυγανιές
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • μισή κούπα ζάχαρη
  • καρφάκια γαρύφαλλου
  • 2 πακέτα φύλλα κρούστας
  • 400 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια λάδι

Για το σιρόπι

  • 6 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • φλούδα από ένα λεμόνι

Πως Φτιάχνεται

  1. Ξεκινάμε βάζοντας τα αμύγδαλα στο μπλέντερ για να τα σπάσουμε. Να γίνουν χοντροκομμένα.
  2. Αφού τα σπάσουμε, βάζουμε στο τηγάνι μας λίγο βούτυρο για να τα καβουρντίσουμε.
  3. Δεν θέλουμε να καούν θέλουμε απλά να καβουρδιστούν δηλαδή να πάρουν ένα καφετί χρώμα να μην είναι άσπρα.
  4. Μόλις είναι έτοιμο το αμύγδαλο το βάζουμε σε μια λεκάνη και σε αυτή θα βάλουμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε.
  5. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε μισή κουταλιά βούτυρο για να καβουρδίσουμε και τη φρυγανιά. Θέλουμε να πάρει λίγο χρώμα όχι να καεί. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ακόμη.
  6. Μόλις πάρει ένα όμορφό καφετί χρώμα τη βάζουμε και αυτή μέσα στη λεκάνη με τα αμύγδαλα.
  7. Σπάμε τα καρύδια στο μπλέντερ και αυτά χοντροκομμένα.
  8. Τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στη λεκάνη με τα υπόλοιπα χωρίς να τα καβουρδίσουμε όμως.
  9. Μέσα στη λεκάνη προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και τη κανέλα.
  10. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για να αναμειχθούν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  11. Λιώνουμε στο τηγάνι  το βούτυρο με το λάδι, θέλουμε απλά να ζεσταθούν όχι να κάψουν γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε για τα φύλλα του μπακλαβά.
  12. Μόλις λιώσει το βούτυρο και είναι έτοιμο μαζί με το λάδι ξεκινάμε να φτιάχνουμε το μπακλαβά μας.
  13. Παίρνουμε ένα ταψί αλείφουμε πολύ καλά τη βάση και γύρω γύρω.
  14. Στρώνουμε τέσσερα φύλλα στην βάση πασπαλίζοντας τα με λίγο βούτυρο κάθε ένα.
  15. Όταν τελειώσουμε με το στρώσιμο ρίχνουμε ραντιστά λίγο τη γέμιση.
  16. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ρίχνοντας κάθε δεύτερο φύλλο γέμιση χωρίς να το λαδώνουμε..
  17. Καλό θα ήταν αντί να βάλουμε τα φύλλα οριζόντια ή κάθετα να τα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το γράμμα σίγμα τελικό, δηλαδή βάζουμε την μια άκρη μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο την επιφάνεια.
  18. Με αυτό τον τρόπο δεν μας περισσεύουν τα φύλλα από τη μια ή την άλλη μεριά. Έτσι ο μπακλαβάς δεν θα γίνει χοντρός στις γωνιές.
  19. Αφήνουμε 4 φύλλα για να σκεπάσουμε το μπακλαβά μας στο τέλος.
  20. Όταν γίνει και αυτό χαράζουμε το μπακλαβά μας σε τρίγωνα και καρφώνουμε από πάνω από ένα καρφάκι γαρύφαλλου σε κάθε κομμάτι.
  21. Αφού γίνει και αυτό θα ρίξουμε ότι βούτυρο μας έχει μείνει και θα ραντίσουμε την επιφάνεια με λίγο νεράκι.
  22. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω ή στους 160 με 170 βαθμούς στον αέρα.
  23. Τα πρώτα 30 με 40 λεπτά ψήνουμε με το ταψί ξεσκέπαστο και όταν δούμε ότι παίρνει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  24. Στη συνέχεια το ψήνουμε με το αλουμινόχαρτο για άλλα 40 λεπτά.
  25. Όταν κοντεύει να ψηθεί το γλυκό μας φτιάχνουμε το σιρόπι γιατί σε όλες τις συνταγές λέμε ότι το ένα πρέπει να είναι κρύο και το άλλο ζεστό.
  26. Εδώ όμως θέλουμε και τα δύο και το σιρόπι και ο γλυκό να είναι καυτά.
  27. Για το σιρόπι.
  28. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τη φλούδα από το λεμόνι.
  29. Τα αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά και προς το τέλος του βρασμού θα ρίξουμε μια δυο κουταλιές χυμό λεμονιού για να μην μας ζαχαρώσει το σιρόπι.
  30. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και όπως είναι καυτά και τα δύο με μια κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω.
  31. Αφήνουμε το μπακλαβά μας να απορροφήσει το σιρόπι για τρεις ώρες το λιγότερο πριν το κόψουμε.

Σημείωση: Καλό θα ήταν στα φύλλα που ρίχνουμε τη γέμιση να μην βουτυρώνουμε γιατί οι ξηροί καρποί βγάζουν το δικό τους λάδι. Μια ακόμη σημείωση να μην βάλουμε το μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα μαραθεί το επάνω μέρος από τα φύλλα και θα μαλακώσει με αποτέλεσμα να χάσει την τραγανότητα του.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…