Ντολμαδάκια γιαλαντζί τα πολίτικα

Ντολμαδάκια γιαλαντζί τα πολίτικα

Ντολμαδάκια γιαλαντζί τα πολίτικα

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τα πολίτικα φτιάχνονται με αμπελόφυλλα που για να τα μαζέψουμε οι καλύτεροί μήνες είναι τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Τι Χρειαζόμαστε

  • μισό κιλό αμπελόφυλλα
  • 1 πακέτο ρύζι καρολίνα
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • μισό ματσάκι άνηθο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κύβους λαχανικών

Πως Φτιάχνονται

  1. Αρχικά ζεματάμε τα φύλλα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και το αφήνουμε να βράσει.
  2. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα τα φύλλα και σβήνουμε το μάτι.
  3. Τα αφήνουμε μέσα 3 με 5 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσουν απλά να ζεματιστούν.
  4. Όταν περάσει ο χρόνος του ζεματίσματος τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε μέσα στο τρυπητό να κρυώσουν.
  5. Μέχρι να γίνει όλη αυτή η διαδικασία εμείς ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  6. Σε μια αρκετά μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ρύζι και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  7. Σε ένα μπρίκι βάζουμε δυο δαχτυλάκια νερό το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας ή σε γκαζάκι και ρίχνουμε μέσα τους κύβους λαχανικών. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσουν.
  8. Μόλις λιώσουν οι κύβοι τους ρίχνουμε και αυτούς μέσα στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.
  9. Βάζουμε επίσης στη λεκάνη το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
  10. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για να αναμειχθούν τα υλικά.
  11. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο, κόβουμε το κοτσανάκι με ένα μαχαίρι το ανοίγουμε καλά να μην είναι δηλαδή διπλωμένο πουθενά και με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε γέμιση στο κέντρο ακριβώς του φύλλου και διπλώνουμε.
  12. Δηλαδή πιάνουμε το φύλο από τις άκρες μια μια και διπλώνουμε κυκλικά.
  13. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τυλιχθούν όλα τα αμπελόφυλλα.
  14. Ότι φύλλο είναι σκισμένο ή χαλασμένο δεν το πετάμε, το βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να σκεπαστεί η επιφάνεια και να μην μας καούν τα ντολμαδάκια.
  15. Όταν έχουμε τελειώσει όλη τη διαδικασία κόβουμε δυο φέτες λεμόνι και τις βάζουμε από πάνω την ώρα που βράζουν.
  16. Παίρνουμε ένα πιάτο για να σκεπάσουμε από πάνω τους ντολμάδες.
  17. Αυτό το κάνουμε για να μην μας ανοίξουν και διαλυθούν.
  18. Ρίχνουμε επίσης μέσα στην κατσαρόλα και δύο ποτήρια με νερό.
  19. Βράζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 με 50 λεπτά.

Σημείωση: Στα Ντολμαδάκια γιαλαντζί τα πολίτικα αν δεν θέλουμε να βάλουμε κύβους λαχανικών και να κάνουμε την διαδικασία με το μπρίκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυο κουταλιές σκόνης λαχανικών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…