Φασολάδα

Φασολάδα

Φασολάδα

Τα φασόλια μπορούν να καλλιεργηθούν στα περισσότερα εδάφη, αλλά προτιμούν ένα ελαφρύ καλά στραγγισμένο έδαφος.

Η φασολάδα είναι στα κλασσικά φαγητά της Ελληνικής διατροφής και δίνουν βιταμίνες, αντιοξειδωτική και θρεπτικά συστατικά. Τη βρίσκουμε με παραλλαγές σε πολλές ξένες χώρες όπως το Μαρόκο, την Τουρκία καθώς και στη Γαλλία.

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 πακέτο φασόλια
  • 3 με 4 καρότα
  • ½ ματσάκι σέλινο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 κύβους λαχανικών
  • 2 κουτάλες ελαιόλαδο
  • 1 κουτάκι ντοματάκι αποφλοιωμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πως φτιάχνεται

  1. Σε μία βαθιά λεκάνη την γεμίζουμε με νερό και μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Την επόμενη το πρωί στραγγίζουμε μέσα στο τρυπητό τα φασόλια.
  3. Τα βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα αρκετά βαθιά και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει και δυο δάχτυλα περισσότερο από τα φασόλια.
  4. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
  5. Στην συνέχεια αδειάζουμε την κατσαρόλα και ξεπλένουμε καλά γιατί το φασόλι έχει την ιδιότητα να είναι βαρύ εάν δεν αλλάξουμε το νερό.
  6. Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε πάλι δυο δάχτυλα παραπάνω νερό και τοποθετούμε επάνω στην φωτιά χαμηλή αυτή τη φορά.
  7. Εν τω μεταξύ τα αφήνουμε να βράσουν και εμείς καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  8. Καθαρίζουμε το σέλινο και το πλένουμε και το κόβουμε σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.
  9. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε όπως στη σαλάτα.
  10. Τα ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις δυο κουτάλες λάδι, ντομάτα, τους κύβους λαχανικών , το αλάτι και το πιπέρι.
  11. Ανακατεύουμε ελαφρά κυκλικά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 έως 45 λεπτά.
  12. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε 1 με 2 ποτήρια νερό ακόμα.

Σημείωση: Η φασολάδα είναι το κλασσικό ελληνικό πατροπαράδοτο φαγητό. Μπορούμε να το συνοδεύουμε με ελιές, ξερό κρεμμύδι και σαρδέλες.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…