Φάβα
Η παρασκευή της φάβας γίνεται από το όσπριο λιθούρι ή από ποικιλίες του σπόρου του αρακά. Η Σαντορίνη φημίζεται για την νόστιμη παραγωγή της που προέρχεται από το λαθούρι.
Τι χρειαζόμαστε
- μισό κιλό φάβα
- 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
- 1 λεμόνι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 2 κύβους λαχανικών
Πως φτιάχνεται
- Σε μία λεκάνη πλένουμε καλά την φάβα δύο με τρεις φορές για να φύγει η κόλλα και να καθαρίσει καλά.
- Βάζουμε 2 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέσα το φαγητό μας χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Την αφήνουμε και βράζει για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Αφού βράσει 20 λεπτά χύνουμε σε ένα τρυπητό τα νερά μαζί με το φαγητό μας.
- Την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και μετά την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό αυτή τη φορά.
- Βάζουμε δυο κρεμμύδια που έχουμε χαράξει στα 4.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι περίπου στο μισό ποτήρι του κρασιού, τους δύο κύβους λαχανικών, το αλάτι και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει σε σιγανή φωτιά και μέχρι να πιει όλα της τα νερά.
- Μόλις την κατεβάσουμε από την φωτιά την αλέθουμε με το μπλέντερ για να γίνει ένα ενιαίο μείγμα σαν πουρές.
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο μόλις κρυώσει προσθέτοντας λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι από πάνω.
Σημείωση: Μπορούμε να διατηρήσουμε το φαγητό μας στο ψυγείο σε τάπερ κλεισμένο αεροστεγώς για περίπου 2 με 3 μέρες. Δεν μπορεί να κρατηθεί παραπάνω το φαγητό αυτό.