Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό εύκολο

Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό εύκολο

Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό εύκολο

Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό εύκολο είναι από τα γλυκά που μπορούμε να το έχουμε σε οποιαδήποτε περίσταση και με τον τρόπο που το φτιάχνουμε σας το υποσχόμαστε πως δεν θα μείνει κομμάτι λόγο της νοστιμιάς του.

Τι Χρειαζόμαστε

  •  6 κούπες γάλα πλήρες
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • μία με δύο βανίλιες
  • μία κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 6 αυγά
  • ένα φύλλο κρούστας
  • μισή κούπα βούτυρο ή Βιτάμ και  λίγο παραπάνω για τα φύλλα

Για το σιρόπι 

  • 4 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

Πως Φτιάχνεται

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και σε δυνατή φωτιά.
  2. Το αφήνουμε να πάρει βράση.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αφήνουμε το γάλα μας να πάρει βράση και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  5. Ρίχνουμε τις βανίλιες μία-μία και μία με δύο χούφτες σιμιγδάλι.
  6. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο σιμιγδάλι σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα.
  7. Πρέπει να ανακατεύουμε πολύ γρήγορα, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα μας στη φωτιά αφήνουμε την κρέμα μας να πάρει βράση.
  8. Σε ένα μπολάκι σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά.
  9. Στο μεταξύ η κρέμα μας είναι σχεδόν έτοιμη τραβάμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα αυγά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα.
  10.  Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα μας πάνω στη φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα ανακατεύοντας διαρκώς και μόλις περάσουν μερικά δευτερόλεπτα τραβάμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει ελαφρώς, ανακατεύοντας αραιά και πού για να μη μας πιάσει κρούστα.
  11. Αφήνουμε την κρέμα κάπου να μπορέσει να κρυώσει καλά και συνεχίζουμε με το ταψί, αλείφοντας το με το βούτυρο που έχουμε λιώσει.
  12. Αρχίζουμε να στρώνουμε το ταψί μας βάζοντας τα φύλλα μας ένα ένα ραντίζοντας από πάνω το κάθε φύλλο με μπόλικο βούτυρο.
  13. Όπως ξέρουμε όλοι τα φύλλα κρούστας είναι 10 ή 12 θα πρέπει να μετρήσουμε και να βάλουμε τα μισά κάτω και τα άλλα μισά πάνω.
  14. Μόλις στρώσουμε τα μισά φύλλα στο ταψί μας η κρέμα μας που έχει κρυώσει είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσουμε ανακατεύουμε καλά και τι ρίχνουμε μέσα στο ταψί που έχουμε στρώσει τα φύλλα.
  15. Στρώνουμε όμορφα για να πάει παντού μέσα στο ταψί μας σε όλη την επιφάνεια.
  16. Γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ραντίζοντας πάντα κάθε φίλο με μπόλικο βούτυρο, αλλά αυτή τη φορά το σούρωμα θα το κάνουμε ακριβώς στο κέντρο, για να μπορέσει έτσι να έρθει ομοιόμορφα το στρώσιμο των φύλλων.
  17. Όταν τελειώσουμε μετά φύλλα με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε στα κομμάτια που θέλουμε, δεν χαράζουμε μέχρι κάτω γιατί υπάρχει κίνδυνος να αδειάσει η κρέμα από το ταψί.
  18. Μόλις τελειώσουμε ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο γύρω-γύρω και στις άκριες για να μπορέσει το γλυκό μας να ψηθεί ομοιόμορφα.
  19. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στον αέρα και κάτω στους 220 βαθμούς ψήνουμε το γλυκό μας για 40 με 45 λεπτά έως ότου δηλαδή ψηθούν τα φύλλα και πάρουν ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
  20. Εώς ότου να ψηθεί το γλυκό μας εμείς φτιάχνουμε το σιρόπι.
  21. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 με 7 λεπτά.
  22. Όταν το σιρόπι μας αρχίσει και βράζει ρίχνουμε μέσα και το κονιάκ, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσει για 2 με 3 λεπτά ακόμα.
  23. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την βάζουμε σε σημείο για να μπορέσει να κρυώσει το σιρόπι μας καλά.
  24. Όπως έχουμε ξαναπεί θέλει το σιρόπι κρύο και το γλυκό ζεστό.
  25. Το γαλακτομπούρεκο μας είναι έτοιμο και το σιρόπι μας έχει κρυώσει.
  26. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μία κουτάλα περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο γύρω-γύρω και στη μέση.
  27. Πρέπει να το πάρει όλο το σιρόπι αφήνουμε το γλυκό μας, δηλαδή να το απορροφήσει για περίπου 40 με 45 λεπτά ίσως και λίγο παραπάνω.

Σημείωση: Το άλειμμα των φύλλων θα είναι προτιμότερο να γίνει με ένα πινελάκι για να μπορέσει να απλωθεί ομοιόμορφα το βούτυρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...