Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Η γαλατόπιτα είναι ένα σιροπιαστό γλυκό αγαπήτο και τρώγεται εύκολα.

Τι Χρειαζόμαστε

  •  12 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • μία βανίλια
  • 5 αυγά
  • 3,5  φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο

για το σιρόπι 

  • 650 gr ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • ένα κομμάτι ξύλο κανέλας
  • μία φλούδα λεμόνι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

Πως Φτιάχνεται

  1. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι.
  2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, και τη φλούδα από το λεμόνι.
  3. Αφήνουμε να βράσει για 5 με 7 λεπτά.
  4. Ανακατεύουμε ελαφρά και πριν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ.
  5. Βράζουμε για ένα λεπτό ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το σιρόπι σε μέρος για να κρυώσει.
  6. Ξεκινάμε τώρα να φτιάχνουμε την κρέμα για τη γαλατόπιτα.
  7. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα 10 ποτήρια γάλα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το γάλα να βράσει.
  8. Στα δύο ποτήρια γάλα που δεν έχουμε ρίξει μέσα θα τα βάλουμε σε μία λεκάνη μικρή και θα το αναμείξουμε με το σιμιγδάλι.
  9. Όταν διαλυθεί το σιμιγδάλι με το κρύο γάλα το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα που βράζει.
  10. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρις ότου να πήξει. και όταν είναι έτοιμο τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σε σημείο για να κρυώσει η κρέμα ελαφρά.
  11. Μέχρι λοιπόν να κρυώσει η κρέμα εμείς αλείφουμε ταψί με βούτυρο, που έχουμε λιώσει στο φούρνο μικροκυμάτων.
  12. Αφού αλείψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού και γύρω-γύρω στις άκρες.
  13. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα.
  14. Θα πρέπει να πάρει 10 φύλλα. Κάθε φύλλο που θα στρώνουμε θα το αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο.
  15. Στη γαλατόπιτα αυτή δεν πάνε φύλλα από πάνω.
  16. Μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα όλα και τα αλείψουμε η κρέμα μας έχει κρυώσει ελαφρώς.
  17. Χτυπάμε τα τρία αυγά και τα ανακατεύουμε με την κρέμα.
  18. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου αποροφηθεί η κρέμα και τα αυγά.
  19. Η κρέμα μας είναι έτοιμη να την πάνω από τα φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί.
  20. Αφού τη στρώσουμε όμορφα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού χτυπάμε τα δύο αυγά με δύο δυόμισι κουταλιές ζάχαρη περιχύνουμε το μείγμα μας στην πίτα μας από πάνω.
  21. Με ένα πινέλο στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια για να πάει παντού το μείγμα του αυγού και της ζάχαρης.
  22. Όταν τελειώσουμε η πίτα μας είναι έτοιμη να μπει στο φούρνο.
  23. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά.
  24. Μέχρι δηλαδή η γαλατόπιτα μας να πάρει ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
  25. Μόλις περάσει ο χρόνος  που είπαμε παραπάνω και η γαλατόπιτα μας είναι έτοιμη.
  26. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο παίρνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει και περιχύνουμε με μία κουτάλα βαθιά τη γαλατόπιτα μας γύρω-γύρω και στις άκρες.
  27. Πρέπει να πάρει όλο το σιρόπι.
  28. Αφήνουμε να απορροφήσει περίπου μισή με μία ώρα και η γαλατόπιτα μας είναι έτοιμη.

Σημείωση: Το θέμα όλο είναι όταν είναι έτοιμη η κρέμα θα πρέπει να έχει κρυώσει πριν ρίξουμε τα αυγά γιατί διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να μας κόψει το αυγό.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…