Γαλατόπιτα
Η γαλατόπιτα είναι ένα σιροπιαστό γλυκό αγαπήτο και τρώγεται εύκολα.
Τι Χρειαζόμαστε
- 12 φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- μία βανίλια
- 5 αυγά
- 3,5 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 10 φύλλα κρούστας
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
για το σιρόπι
- 650 gr ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- ένα κομμάτι ξύλο κανέλας
- μία φλούδα λεμόνι
- 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
Πως Φτιάχνεται
- Ξεκινάμε να φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, και τη φλούδα από το λεμόνι.
- Αφήνουμε να βράσει για 5 με 7 λεπτά.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και πριν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ.
- Βράζουμε για ένα λεπτό ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το σιρόπι σε μέρος για να κρυώσει.
- Ξεκινάμε τώρα να φτιάχνουμε την κρέμα για τη γαλατόπιτα.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα 10 ποτήρια γάλα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το γάλα να βράσει.
- Στα δύο ποτήρια γάλα που δεν έχουμε ρίξει μέσα θα τα βάλουμε σε μία λεκάνη μικρή και θα το αναμείξουμε με το σιμιγδάλι.
- Όταν διαλυθεί το σιμιγδάλι με το κρύο γάλα το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα που βράζει.
- Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρις ότου να πήξει. και όταν είναι έτοιμο τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σε σημείο για να κρυώσει η κρέμα ελαφρά.
- Μέχρι λοιπόν να κρυώσει η κρέμα εμείς αλείφουμε ταψί με βούτυρο, που έχουμε λιώσει στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Αφού αλείψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού και γύρω-γύρω στις άκρες.
- Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα.
- Θα πρέπει να πάρει 10 φύλλα. Κάθε φύλλο που θα στρώνουμε θα το αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο.
- Στη γαλατόπιτα αυτή δεν πάνε φύλλα από πάνω.
- Μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα όλα και τα αλείψουμε η κρέμα μας έχει κρυώσει ελαφρώς.
- Χτυπάμε τα τρία αυγά και τα ανακατεύουμε με την κρέμα.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου αποροφηθεί η κρέμα και τα αυγά.
- Η κρέμα μας είναι έτοιμη να την πάνω από τα φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί.
- Αφού τη στρώσουμε όμορφα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού χτυπάμε τα δύο αυγά με δύο δυόμισι κουταλιές ζάχαρη περιχύνουμε το μείγμα μας στην πίτα μας από πάνω.
- Με ένα πινέλο στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια για να πάει παντού το μείγμα του αυγού και της ζάχαρης.
- Όταν τελειώσουμε η πίτα μας είναι έτοιμη να μπει στο φούρνο.
- Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά.
- Μέχρι δηλαδή η γαλατόπιτα μας να πάρει ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
- Μόλις περάσει ο χρόνος που είπαμε παραπάνω και η γαλατόπιτα μας είναι έτοιμη.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο παίρνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει και περιχύνουμε με μία κουτάλα βαθιά τη γαλατόπιτα μας γύρω-γύρω και στις άκρες.
- Πρέπει να πάρει όλο το σιρόπι.
- Αφήνουμε να απορροφήσει περίπου μισή με μία ώρα και η γαλατόπιτα μας είναι έτοιμη.
Σημείωση: Το θέμα όλο είναι όταν είναι έτοιμη η κρέμα θα πρέπει να έχει κρυώσει πριν ρίξουμε τα αυγά γιατί διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να μας κόψει το αυγό.