Γαύρος πλακί στο φούρνο

Γαύρος πλακί στο φούρνο
Ο Γαύρος πλακί στο φούρνο είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος που μπορούμε να μαγειρέψουμε το γαύρο εκτός από τηγανιτό. Αυτός ο τρόπος είναι επίσης ιδιαίτερα γευστικός.
Τι Χρειαζόμαστε
- 1 κιλό γαύρο
- αλεύρι
- λάδι για τηγάνισμα
- 2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 με 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένο
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Πως Φτιάχνεται
- Καθαρίζουμε το γαύρο βγάζοντας τα κεφάλια τους και τα έντερα και το πλένουμε πολύ καλά.
- Τον τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τις βρομιές και τα αίματα. Πρέπει να μείνει στο σουρωτήρι τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια έχουμε βάλει το τηγάνι μας στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το λάδι για τηγάνισμα.
- Βάζουμε το γαύρο σε αλεύρι και αφού έχει κάψει το λάδι στο τηγάνι τινάζουμε ελαφρά το ψάρι στα χέρια μας που έχουμε πασπαλίσει στο αλεύρι για να φύγει το πολύ και τα τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι.
- Τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δύο μεριές.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.
- Όταν τηγανίσουμε όλα τα ψάρια ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες μέσα σε ένα πυρέξ. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το σκόρδο σε ροδέλες, τον δυόσμο, το ψιλοκομμένο ντοματάκι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας μαζί για να μπλεχτούν οι μυρωδιές και τα αρώματα και προσθέτουμε τον γαύρο μας.
- Τον ανακατευτούμε μέσα στο ταψί και αυτόν για να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
- Ψήνουμε στους 180 έως 220 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 35 με 40 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Σημείωση: Ο Γαύρος πλακί στο φούρνο μπορεί να αντικατασταθεί με ένα οποιοδήποτε άλλο ψάρι της αρεσκείας μας και να το φτιάξουμε επίσης πλακί.