Γεμιστά με σταφίδες
Γεμιστά με σταφίδες η γλύκα που αφήνουν κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι τελείως διαφορετική από τη συνηθισμένη γεύση των πάντα υπέροχων γεμιστών.
Τι Χρειαζόμαστε
- 8 με 10 ντομάτες γινωμένες
- 6 με 8 πιπεριές
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 5 κολοκυθάκια
- 3 πατάτες
- 4 κρεμμύδια ξερά
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 πακέτο ρύζι καρολίνα
- 100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές ή μαύρες
- μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
- 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 2 ποτήρια του νερού λάδι
Πως Φτιάχνεται
- Ανοίγουμε τα λαχανικά, δηλαδή αφαιρούμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι μικρό ή με ένα ειδικό εργαλείο.
- Τα τοποθετούμε αφού τα έχουμε πλύνει καλά σε ένα ταψί έτσι ώστε να χωρέσουν όλα και να μην υπάρχει κενό γιατί ψήνοντάς τα μπορεί να γυρίσουν και να αδειάσουν.
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο χυμό ντομάτας που έχουμε κρατήσει.
- Το εσωτερικό της ντομάτας που έχει περισσέψει από τότε που τις ανοίξαμε το λιώνουμε στο μπλέντερ να γίνει πολτό και βάζουμε μέσα τις πατάτες.
- Για να απορροφήσουν τη σάλτσα ντομάτας ρίχνοντας λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο λάδι.
- Αφού τελειώσουμε με το άνοιγμα όλων των λαχανικών και τα τοποθετήσουμε με το άνοιγμα προς τα πάνω συνεχίζουμε με τη γέμιση.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλη τη γέμιση από τα λαχανικά που έχουμε κρατήσει, αν είναι λίγο μπορούμε να προσθέσουμε ένα κολοκυθάκι, μια μελιτζάνα καθαρισμένη και τα κρεμμύδια.
- Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι για να σοταριστούν.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τον μαϊντανό για τον ψιλοκόψουμε και αυτόν μέσα στη γέμιση.
- Τα λαχανικά μας στο μεταξύ έχουν σοταριστεί αρκετά και είναι έτοιμα.
- Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε το ρύζι, το μαϊντανό, την υπόλοιπη ντομάτα, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το βασιλικό, το αλάτι, τις σταφίδες, το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Με τη γέμιση αυτή που έχουμε φτιάξει, γεμίζουμε όλα μας τα λαχανικά που έχουμε στο ταψί.
- Θα πάρουν περίπου μια με δυο κουταλιές το καθένα, αφού τα γεμίσουμε κλείνουμε με το καπάκι.
- Βάζουμε τις πατάτες όπου έχει κενό ανάμεσα στα γεμιστά.
- Αν θέλουμε συμπληρώνουμε λίγο πελτέ και λίγο λάδι.
- Τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί περιχύνοντας γύρω τα γεμιστά.
- Ρίχνουμε από πάνω φρυγανιά τριμμένη
- Συμπληρώνουμε στην άκρη του ταψιού αν χρειάζεται ένα με δυο ποτήρια νερό.
- Ψήνουμε στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 60 λεπτά.
Σημείωση: Αν θέλουμε στο πασπάλισμα από πάνω αντί για φρυγανιά μπορούμε να ρίξουμε μαλακό τριμμένο τυρί. Οι σταφίδες αν δεν δεν θέλουμε ξανθές μπορούμε να βάλουμε μαύρες.