Γεμιστά

Γεμιστά

Γεμιστά

Η συνταγή που αναφέρουμε παρακάτω είναι τα κλασσικά ορφανά γεμιστά που είναι μόνο με ρύζι μέσα.

Tι χρειαζόμαστε

  • 1 πακέτο ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα ή τριμμένα στο τρίφτη
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ένα κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
  • ένα κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
  • μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κύβους λαχανικών ή δυο κύβους
  • 5 μεγάλες ντομάτες
  • 7 με 8 πιπεριές πράσινες στρογγυλές
  • 4 κολοκύθια
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 2 με 3 πατάτες αν θέλουμε
  • λίγο τριμμένο τυρί ή φρυγανιά αν θέλουμε

Πως φτιάχνονται

  1. Ανοίγουμε τα λαχανικά, δηλαδή αφαιρούμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι μικρό ή με ένα ειδικό εργαλείο.
  2. Τα τοποθετούμε αφού τα έχουμε πλύνει καλά σε ένα ταψί έτσι ώστε να χωρέσουν όλα και να μην υπάρχει κενό γιατί ψήνοντάς τα μπορεί να γυρίσουν και να αδειάσουν.
  3. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο χυμό ντομάτας που έχουμε κρατήσει.
  4. Το εσωτερικό της ντομάτας που έχει περισσέψει από τότε που τις ανοίξαμε το λιώνουμε στο μπλέντερ να γίνει πολτό και βάζουμε μέσα τις πατάτες.
  5. Για να απορροφήσουν τη σάλτσα ντομάτας.
  6. Έπειτα σε μια λεκάνη τρίβουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες στον τρίφτη, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού δυόσμο, μια κουταλιά ζάχαρη, το ρύζι και το λάδι, το βασιλικό, το κύβο λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.
  7. Εν συνεχεία τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  8. Με τη γέμιση αυτή που έχουμε φτιάξει, γεμίζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια, αφού τα έχουμε τοποθετήσει στο ταψί μας με σειρά.
  9. Βάζουμε τις πατάτες όπου έχει κενό ανάμεσα στα γεμιστά.
  10. Αν θέλουμε συμπληρώνουμε λίγο πελτέ.
  11. Τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί περιχύνοντας γύρω τα γεμιστά.
  12. Ρίχνουμε από πάνω φρυγανιά τριμμένη ή τυρί τριμμένο για να πάρουν το χρυσαφί χρώμα καθώς ψήνονται.
  13. Συμπληρώνουμε στην άκρη του ταψιού αν χρειάζεται ένα με δυο ποτήρια νερό.
  14. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 60 λεπτά.

Σημείωση: Σερβίρονται ζεστά ή κρύα με φέτα και είναι το ίδιο νόστιμα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…