Γίγαντες στον φούρνο
Οι γίγαντες είναι ένα είδος φασολιού. Μπορεί επίσης να τους ακούσουμε και με την ονομασία ελέφαντες Είναι το εθνικό μας φαγητό και το καλλιεργούν σε πολλά μέρη στην Ελλάδα.
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη και για της βιταμίνες που έχει.
Τι χρειαζόμαστε
- 1 πακέτο φασόλια γίγαντες
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 2 κύβους λαχανικών
- 2 με 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 1 κουτί χυμό ντομάτας
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως φτιάχνονται
- Σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη ρίχνουμε νερό και τους βάζουμε να μουσκέψουν όλη νύχτα και να φουσκώσουν.
- Έτσι θα μας διευκολύνουν την άλλη μέρα να βράσουν ποιο εύκολα.
- Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε.
- Στη συνέχεια τους ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό περίπου τα 5 ποτήρια.
- Βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 60 λεπτά.
- Αν χρειαστεί επειδή θα κάνουν αφρό με ένα κουτάλι τους ξαφρίζουμε.
- Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού σουρώνουμε και πετάμε τα νερά που έχουν βράσει τα φασόλια προσοχή όμως δεν ξεπλένουμε και δεν τους ρίχνουμε κρύο νερό γιατί θα σκληρύνουν.
- Παίρνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τους γίγαντες, τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε φετούλες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη σάλτσα ντομάτας,το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, τους κύβους λαχανικών και δύο ποτήρια με νερό.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
- Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς για περίπου 45 με 60 λεπτά.
- Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν χρειαστεί βάζουμε ένα με δύο ποτήρια νερό ακόμη.
- Είναι έτοιμα όταν δέσει η σάλτσα τους και δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει οι γίγαντες.
Σημείωση: Μπορούμε να τους σερβίρουμε ζεστούς με φέτα, παστή σαρδελίτσα ή ακόμη και ρέγκα παστή.