Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ένα μείγμα που μοιάζει πολλοί με τους κεφτέδες αλλά η διαφορά είναι ότι έχουν μέσα ρύζι και όταν τα βάλουμε να βράσουν προσέχουμε να μην λιώσουν.
Είναι καθαρά ένα χειμερινό φαγητό το οποίο ναι μεν έχει λίγο κόπο άλλα θα μας ανταμείψει το αποτέλεσμα.
Τι χρειαζόμαστε
- μισό κιλό κιμά
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια στημένα
- Λίγο άνηθο
- Δυο κύβους λαχανικών ή ζωμό κρέατος
- 6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- 1 ποτηράκι του καφέ ρύζι
- μισό φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως φτιάχνονται
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το κιμά, ένα αυγό, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι και το λάδι.
- Τα πλάθουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί ο κιμάς.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, τους κύβους και το βούτυρο.
- Αφήνουμε να βράσει το νερό μέχρι να κοχλάσει.
- Παίρνουμε τη λεκάνη με το κιμά, κάνουμε μπαλάκια και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
- Όταν τελειώσει όλος ο κιμάς και ρίξουμε όλα τα γιουβαρλάκια μας μέσα στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε κυκλικά με προσοχή να μην μας λιώσουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουμε για περίπου 20 με 30 λεπτά.
- Εμείς εν το μεταξύ φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
- Σπάμε 2 αυγά μέσα σε μια βαθιά πιατέλα και τα χτυπάμε μέχρι που να γίνει αφρό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λεμόνι.
- Έχουμε αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνουμε ζωμό από το φαγητό μας με τη κουτάλα και τον ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο.
- Όταν ζεστάνει η πιατέλα με το αυγολέμονο τα ρίχνουμε όλα μαζί μέσα στη κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε την κατσαρόλα πάν στο μάτι σβηστό πλέον.
Σημείωση: Πριν σερβίρουμε τα Γιουβαρλάκια αυγολέμονο τα αφήνουμε πάνω στο μάτι το ζεστό με ανοιχτό καπάκι για να δέσει το αυγολέμονο.