Γλυκό του κουταλιού μήλο

Γλυκό του κουταλιού μήλο

Γλυκό του κουταλιού μήλο

Γλυκό του κουταλιού μήλο από την γνωστή την παροιμία ένα μήλο την ήμερα τον γιατρό τον κάνει πέρα και σαν γλυκό δεν ειναι μόνο η μηλόπιτα άλλα και το γλυκό του κουταλιού που μάλιστα το φτιάχνουν σε πολλές πόλης της Ελλάδας.

Τι χρειαζόμαστε

  • 14 μήλα καθαρισμένα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 κούπες νερό
  • 7 με 8 γαρύφαλλα
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

Πως φτιάχνεται

  1. Αρχικά πλένουμε καλά τα μήλα μας.
  2. Σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη ρίχνουμε νερό τόσο όσο να σκεπαστούν όλα τα μήλα, και προσθέτουμε το χυμό από τα δύο λεμόνια.
  3. Παίρνουμε ένα ένα τα μήλα και τα ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι κοφτερό έτσι ώστε να καθαριστεί χωρίς να αφαιρέσουμε πολλή ψίχα.
  4. Τα κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια τα κόβουμε σε χοντρές φέτες όσο περίπου ένα δάχτυλο, φροντίζουμε  να βγάλουμε τα σπόρια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σκάψουμε πολύ το κάθε μήλο <<εκτός εάν έχουμε ειδικό εργαλείο για τα σπόρια>> και τα ρίχνουμε στο μπολ με το νερό και το λεμόνι.
  5. Όταν τελειώσουμε όλα τα μήλα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα  στο νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 5 με 6 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά τα μήλα και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο από πάνω. Μόλις αρχίσει πάλι να βράζει, γυρνάμε το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό.
  7. Προσέχουμε να ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί φουσκώνουν  και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5 με 6 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο με το πιάτο, για 1 ολόκληρη μέρα.
  8. Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε το πιάτο, ρίχνουμε τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού και βάζουμε πάλι το γλυκό μας μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 10 με 17 λεπτά περίπου.
  9. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Τοποθετούμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα με αεροστεγές κούμπωμα και μπορούμε να το διατηρήσουμε σε δροσερό μέρος για περίπου 1 χρόνο μπορεί και παραπάνω.

Σημείωση: Πριν βάλουμε το Γλυκό του κουταλιού μήλο σε βαζάκι θα πρέπει να να αποστηρώσουμε γιατί θα περιέχουν βρομιές και διάφορους μικροοργανισμούς και θα μας χαλάσει το γλυκό, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…