Γλυκό κάστανο
Το γλυκό κάστανο αποτελεί ένα από τα καθιερωμένα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνεται αρκετά συχνά. Σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα με πολλές παραλλαγές.
Τι χρειάζεται
- 1,5 κιλό κάστανα
- 1,5 κιλό ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 4 ποτήρια νερό
- 1 ή 2 κουταλάκι σούπας χυμό λεμονιού
Πως φτιάχνεται
- Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε χωρίς να λιώσουν με μεγάλη προσοχή.
- Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
- Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
- Το βράζουμε μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε πάλι τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.
- Όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε βαζάκια και φροντίζουμε ώστε να τα καλύψουμε με το σιρόπι τους.
Σημείωση: Το Γλυκό κάστανο όταν το τοποθετήσουμε σε βαζάκια και τα κλείσουμε αεροστεγώς μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό χώρο για περίπου 6 με 12 μήνες.