Γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο έχει έναν αστικό μύθο που προέκυψε η φράση να λείπει το βύσσινο. Φαίνεται η ιστορία να διαδραματίζεται σε ένα καφενείο ανάμεσα σε ένα ψηφοφόρο και έναν βουλευτή που ενώ ο βουλευτής του ζητούσε ψήφο αρνιόταν το κλασσικό ρουσφέτι. Έτσι ενώ είχε παραγγείλει να κεράσει βύσσινο τον ψηφοφόρο φάνηκε να φωνάζει να λείπει το βύσσινο στον ιδιοκτήτη του καφενείου. Από εκεί βγήκε η φράση αυτή.

Τι χρειαζόμαστε

  • 2 1/2 κιλά βύσσινα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 1/4 φλιτζάνι φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού

Πως φτιάχνεται

  1. Πλένουμε τα βύσσινα πολύ καλά και βγάζουμε τα κουκούτσια με μια βελόνα ή χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο ή αν δεν έχουμε αυτό με μια φουρκέτα ή ένα τσιμπιδάκι.
  2. Προσοχή πρέπει να φοράμε γάντια γιατί ο χυμός από το βύσσινο μας βάφει τα χέρια. 
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα βύσσινα που έχουμε βγάλει το κουκούτσι και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη.
  4. Στη συνέχεια τα ραντίζουμε με λίγο νερό, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 12 ώρες.
  5. Όταν περάσουν οι 12 ώρες βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα βύσσινα με τη ζάχαρη που είχαμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
  6. Προσέχουμε να μην κολλήσει για αυτό ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
  7. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό.
  8. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για 30 με 45 λεπτά περίπου.
  9. Όσο βράζει το γλυκό δημιουργείται αφρός και πρέπει να το ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, αυτό σημαίνει ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο εφόσον το σιρόπι μας έχει δέσει.
  10. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
  11. Το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα και αεροστεγή βάζα.

Σημείωση: Το μυστικό στο Γλυκό του κουταλιού βύσσινο είναι όταν αρχίζει να αφρίζει το γλυκό να το ξαφρίσουμε και να το έχουμε σε χαμηλή φωτιά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…