Ιμάμ μπαϊλντί μελιτζάνες σμυρνέικη συνταγή

Ιμάμ μπαϊλντί μελιτζάνες σμυρνέικη συνταγή

Ιμάμ μπαϊλντί μελιτζάνες σμυρνέικη συνταγή

Ιμάμ μπαϊλντί μελιτζάνες σμυρνέικη συνταγή. Το όνομα του συγκεκριμένου φαγητού προέρχεται από τη φράση του ιμάμη που λιποθύμησε καθώς τρελάθηκε με τη γεύση του φαγητού όπως λέγεται στη Σμύρνη.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 8 με 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 4 με 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γραμμάρια φέτα
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτί χυμό ντομάτας
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1  κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό

Πως Φτιάχνονται

  1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κρεμμύδια και κόβοντας τα σε χοντρές φετούλες.
  2. Όταν τελειώσουμε όλα τα κρεμμύδια μας τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε πολύ καλά.
  3. Στη συνέχεια Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  4. Συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες. Τις φλάσκες μελιτζάνες, τις κόβουμε σε τρία ίδια κομμάτια μέγεθος περίπου ένα δάχτυλό και τις χαράζουμε ελαφρώς στο κέντρο.
  5. Έχουμε βάλει μια λεκάνη με νερό και λίγο αλάτι μέσα και ρίχνουμε εκεί μέσα τις μελιτζάνες που κόβουμε για να φύγει η πικρίλα τους.
  6. Τις αφήνουμε εκεί και εμείς εν τω μεταξύ βάζουμε λάδι στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν, σκεπάζουμε με ένα καπάκι.
  7.  Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι, το κύβο λαχανικών και το βασιλικό.
  8. Ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε να βράσει με το καπάκι μισάνοιχτο.
  9. Εν τω μεταξύ τα κρεμμύδια έχουν αρχίσει και σοτάρονται, ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά αυτή τη φορά.
  10. Η σάλτσα στο μεταξύ είναι έτοιμη, τη ρίχνουμε και αυτή μέσα στα κρεμμύδια ανακατεύουμε καλά αφού έχουμε χαμηλώσει τη φωτιά και κλείνουμε πάλι με το καπάκι και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά με τα κρεμμύδια.
  11. Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε αρκετό λάδι για τηγάνισμα για να σοτάρουμε ελαφρά τις μελιτζάνες μας.
  12. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές για να πάρουν ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
  13. Βγάζουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  14. Έχει δέσει εν τω μεταξύ η σάλτσα μας και με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε από τηγάνι μας και βάζουμε σε κάθε μια μελιτζάνα γέμιση από πάνω. Ότι περισσέψει από σάλτσα το απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα.
  15. Παίρνουμε τη φέτα και τη σπάμε με ένα πιρούνι πολύ καλά, τη ρίχνουμε πασπαλιστή από πάνω και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  16. Έχουμε προερμάνει το φούρνο μας στις αντιστάσεις 180 με 200 βαθμούς και ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά περίπου.

Σημείωση: Για να μη μας κάψει το λάδι βάζουμε σε μια πετσέτα τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε πριν τις τηγανίσουμε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…