Καγιανά
Ο Καγιανά θεωρείται από άλλους ότι προέρχεται από την Τουρκία από τους Οθωμανούς ενώ άλλοι θεωρούν ότι προέρχεται από την Περσία. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ανατολίτικο πιάτο.
Τι Χρειαζόμαστε
- 5-6 ντομάτες
- 6-8 αυγά
- 1 πιπεριά πράσινη στρογγυλή
- 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
- 1 κρεμμύδι ξερό
- μισό ποτήρι του κρασιού λάδι
- 2 κύβους λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
Πως Φτιάχνεται
- Σε ένα μπολ τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες και τη πιπεριά σε κυβάκια.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεματίσει και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι να σοταριστεί ελαφρά.
- Έπειτα ρίχνουμε τη ντομάτα και τα αφήνουμε και τα δύο μαζί να πάρουν μια βράση.
- Τα ανακατεύουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε πολύ την φωτιά μας.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη πιπεριά, τους κύβους λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
- Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 με 30 λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι.
- Προσοχή δεν ρίχνουμε νερό ούτε προσθέτουμε γιατί η ντομάτα βγάζει τα δικά της υγρά, αφήνουμε την κατσαρόλα με μισάνοιχτο καπάκι για να απορροφήσει όλα της τα υγρά σε χαμηλή φωτιά.
- Εν το μεταξύ σε μια σουπιέρα σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς.
- Τραβάμε την κατσαρόλα μας από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά μας. Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε πάνω στην φωτιά την κατσαρόλα για περίπου 7 με 10 λεπτά.
- Η φωτιά θα πρέπει να είναι πάντα χαμηλή.
Σημείωση: Τα καγιανά θα πρέπει να έχει στη κατσαρόλα το καπάκι πάντα μισάνοιχτο για να φεύγουν οι ατμοί ποιο γρήγορα και να μην μαζεύει το φαγητό μας νερό. Για αυτό το λόγο άλλωστε λέμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά.