Κανταΐφι

Κανταΐφι
Το κλασσικό σιροπιαστό γλυκό που μας έρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερα γευστικό και με διάφορες παραλλαγές όπως είναι το εκμέκ εκτός του κλασσικού.
Τι Χρειαζόμαστε
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια ή αμύγδαλα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 1/4 του κιλού κανταΐφι ωμό
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο
Για το σιρόπι
- 1 1/4 του κιλού ζάχαρη
- 6 ποτήρια νερό
- 1 φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι
- 3 με 4 γαρύφαλλα
- 1 ξύλο κανέλας
Πως Φτιάχνεται
- Αλέθουμε στο μπλέντερ τα καρύδια που είναι καταλληλότερα για το κανταΐφι από τα αμύγδαλα.
- Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε μέσα σε αυτήν δυο κουταλιές ζάχαρη, το αυγό, τη κανέλα και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια μάζα.
- Ανοίγουμε το κανταΐφι πάνω στο τραπέζι και παίρνουμε κάθε φορά λίγο.
- Το ξύνουμε ελαφρώς και παίρνουμε λίγο από τη γέμιση τη τοποθετούμε στο πάνω άκρο και διπλώνουμε κυκλικά.
- Προσέχουμε τα πλαϊνά να τυλίγονται και αυτά.
- Κάθε φορά που τελειώνουμε ένα κομμάτι κανταΐφι το τοποθετούμε μέσα στο ταψί σε σχήμα κυκλικό.
- Όταν τελειώσει όλη η διαδικασία και τα στρώσουμε όλα στο ταψί παίρνουμε ένα κατσαρολάκι να κάψουμε το βούτυρο.
- Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το καμένο βούτυρο πάνω από κάθε κομμάτι μέχρι που να περιχύσουμε βούτυρο σε όλα τα κομμάτια.
- Έχουμε προθερμάνει στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 με 200 βαθμούς και ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά προσέχοντας να μην καεί το επάνω μέρος.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και το ξύλο κανέλας.
- Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 με 7 λεπτά.
- Όταν το γλυκό μας πάρει χρώμα ξανθό βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω.
- Αν μπορούμε σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ώστε να μπορέσει το γλυκό να μαλακώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
- Μετά από 15 με 20 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το Κανταΐφι να κρυώσει.
Σημείωση: Στη συνταγή αυτή με το γλυκό μας πάνε τέλεια τα καρύδια. Τα αμύγδαλα τα δίνουμε προαιρετικά σε όσους δεν αρέσουν τα καρύδια.