Κανταΐφι

Κανταΐφι

Κανταΐφι

Το κλασσικό σιροπιαστό γλυκό που μας έρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερα γευστικό και με διάφορες παραλλαγές όπως είναι το εκμέκ εκτός του κλασσικού.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια ή αμύγδαλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 1/4 του κιλού κανταΐφι ωμό
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 1 1/4 του κιλού ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • 1 φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 3 με 4 γαρύφαλλα
  • 1 ξύλο κανέλας

Πως Φτιάχνεται

  1. Αλέθουμε στο μπλέντερ τα καρύδια που είναι καταλληλοτερα για το κανταΐφι από τα αμύγδαλα.
  2. Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε μέσα σε αυτήν δυο κουταλιές ζάχαρη, το αυγό, τη κανέλα και τα ζυμωνουμε μέχρι να γίνουν μια μάζα.
  3. Ανοίγουμε το κανταΐφι πάνω στο τραπέζι και παίρνουμε κάθε φορά λίγο.
  4. Το ξένουμε ελαφρώς και παίρνουμε λίγο απο τη γέμιση τη τοποθετούμε στο πάνω άκρο και διπλώνουμε κυκλικά.
  5. Προσέχουμε τα πλαινά να τυλίγονται και αυτά.
  6. Κάθε φορά που τελειώνουμε ένα κομμάτι κανταΐφι το τοποθετούμε μέσα στο ταψί σε σχήμα κυκλικό.
  7. Όταν τελειώσει όλη η διαδικασία και τα στρώσουμε όλα στο ταψί παίρνουμε ένα κατσαρολάκι να κάψουμε το βούτυρο.
  8. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το καμμένο βούτυρο πάνω από κάθε κομμάτι μέχι που να πειχύσουμε βούτυρο σε όλα τα κομμάτια.
  9. Έχουμε προθερμάνει στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 με 200 βαθμούς και ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά προσέχοντας να μην καει το επάνω μέρος.
  10. Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  11. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και το ξύλο κανέλας.
  12. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 με 7 λεπτά.
  13. Όταν το γλυκό μας πάρει χρώμα ξανθό βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω.
  14. Αν μπορούμε σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ώστε να μπορέσει το γλυκό να μαλακώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
  15. Μετά από 15 με 20 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το Κανταΐφι να κρυώσει.

Σημείωση: Στη συνταγή αυτή με το γλυκό μας πάνε τέλεια τα καρύδια. Τα αμύγδαλα τα δίνουμε προαιρετικά σε όσους δεν αρέσουν τα καρύδια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...