Κωκ ταψιού

Κωκ ταψιού

Κωκ ταψιού

Το κωκ ταψιού ένα ιδιαίτερο γλυκό δύσκολο στην παρασκευή του αλλά πραγματικά νοστιμότατο.

Τι χρειαζόμαστε

Για το παντεσπάνι:

  • 6 αυγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • 1 μπέικιν πάουντερ

Για τη κρέμα

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι ή μια βανίλια
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάουρ
  • 3 με 4 αυγά
  • δυο πρέζες αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • για το γλάσο
  • 1 κουβερτούρα 250 γραμμάρια
  • λίγο γάλα (λιγότερο από μισό φλιτζάνι)
  • μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Πως φτιάχνονται

  1. Για το παντεσπάνι στο μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, το μπέικιν πάουντερ και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να αρχίσει να σφίγγει η ζύμη μας.
  3. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη λαδώνουμε ένα ταψί ή βάζουμε μια λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα μέσα.
  4. Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει σε χαμηλό φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  5. Το παντεσπάνι μας είναι έτοιμο όταν βάλουμε μέσα στο κέντρο το μαχαίρι και βγει καθαρό.
  6. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Μετά το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα.
  7. Καλό είναι να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα για να κοπεί πιο εύκολα και να σταθεί.
  8. Για τη κρέμα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή τη βανίλια.
  9. Σε χαμηλή φωτιά ανακατευτούμε και το αφήνουμε να βράσει.
  10. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τα αυγά και το αλάτι και προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο κρύο γάλα.
  11. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει χυλός κατά προτίμηση με σύρμα, δυνατό χτύπημα για να μην μας σβολιάσει.
  12. Στο μεταξύ το γάλα που έχουμε στη κατσαρόλα έχει πάρει βράση, ανακατεύοντας το γάλα συνεχώς ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα το μείγμα που έχουμε φτιάξει.
  13. Ανακατευτούμε δυνατά με σύρμα έτσι ώστε η κρέμα να μην πιάσει πουθενά και να ψηθεί ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε να ανακατευτούμε μέχρι ότου να πήξει η κρέμα και βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  14. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  15. Ανακατεύουμε το μείγμα για να λιώσει το βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έτσι είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσουμε.
  16. Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέσα ακριβώς γιατί πρέπει να κάνουμε δύο ίδια επίπεδα. Στη συνέχεια βάζουμε την βάση στο ταψί και τη γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε φτιάξει από πριν και έχει κρυώσει. Προσθέτουμε από πάνω και το άλλο κομμάτι παντεσπάνι.
  17. Για το γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει ένα λείο μείγμα.
  18. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το λάδι, ανακατευτούμε καλά και περιχύνουμε σιγά σιγά την επιφάνεια του κωκ ταψιού απλώνοντας το με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα.
  19. Στο τέλος βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για να σφίξει για περίπου 120 λεπτά.

Σημειώση: Όταν είμαστε στο κωκ ταψιού στην διαδικασία που φτιάχνουμε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής το μυστικό είναι ότι το βούτυρο πρέπει να το βάζουμε πάντα τελευταίο στη κρέμα για να μην μας πιάνει κρούστα καθώς κρυώνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...