Κόλλυβα

Κόλλυβα

Κόλλυβα

Τα Κόλλυβα είναι ένα είδους γλυκό που προσφέρεται σε μνημόσυνα, τα Ψυχοσάββατα και γενικά σε τέτοιου είδους τελετές. Το βασικό συστατικό τους είναι το σιτάρι και το κόλιανδρο.

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 σακουλάκι σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 250 γραμμάρια αμύγδαλα αποφλοιωμένα
  • 250 γραμμάρια καρύδια
  • 150 γραμμάρια σταφίδες ξανθές ή κράνμπερις
  • 2 με 3 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο
  • μισό πακέτο μπισκότα πτι μπερ
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ρόδι
  • κανέλα
  • λίγο σουσάμι καβουρδισμένο

Για το στολισμό

  • άχνη ζάχαρη
  • διακοσμητικά αργυροκουφέτα
  • διακοσμητικό σταυρό
  • φρέσκα λουλούδια

Πως φτιάχνονται

Προετοιμασία για τα Κόλλυβα τριών ημερών

  1. Τη πρώτη μέρα μουλιάζουμε το σιτάρι σε μπόλικο νερό.
  2. Τη δεύτερη μέρα το βράζουμε καλά μέχρι να αρχίσει να βγαίνει ή ψίχα του, το σουρώνουμε και το απλώνουμε καλά σε σεντόνι μέχρι να στεγνώσει τελείως σε μέρος χωρίς υγρασία.
  3. Την τρίτη μέρα βάζουμε το σιτάρι μέσα σε μεγάλη λεκάνη.
  4. Προσθέτουμε επίσης μέσα το αμύγδαλο, το καρύδι, τις σταφίδες ή τα κρανμπερις, το ρόδι καθαρισμένο, το σουσάμι καβουρδισμένο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη κανέλα, τα πτι μπερ τριμμένα, τις δυο με τρεις κουταλιές κόλιανδρο και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά.
  5. Το στρώνουμε και το πατικώνουμε καλά σε δίσκο για κόλλυβα ή σε μεγάλη πιατέλα.
  6. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη και στρώνουμε ομοιόμορφα και πατητά με μεγάλη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής χωρίς δόντια ώστε να γίνει η επιφάνεια λεία.
  7. Στις πλαϊνές επιφάνειες που είναι πιο δύσκολες χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι σούπας και το πατάμε από τη κάτω πλευρά ώστε να κάνει ανάγλυφο σχέδιο.
  8. Με τα αργυροκουφέτα γράφουμε το όνομα που θέλουμε, τοποθετούμε το διακοσμητικό σταυρό και τα άνθη που έχουμε τυλίξει τα κοτσάνια με αλουμινόχαρτο.

Σημείωση: Προσέχουμε τα Κόλλυβα να μας βγουν ομοιόμορφα και να δώσουμε μια ξεχωριστή γεύση.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…