Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο η κλασσική νοστιμιά

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο η κλασσική νοστιμιά

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο η κλασσική νοστιμιά

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο η κλασσική νοστιμιά του βασικού τρόπου μαγειρέματος του κοτόπουλου. Αν και υπάρχουν και άλλοι τρόποι μαγειρέματος του αυτός είναι που ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 10 πατάτες περίπου
  • 1 ντομάτα
  • 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα από κοτόπουλο
  • 1 ποτήρι του νερού λάδι περίπου

Πως Φτιάχνεται

  1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας το κοτόπουλο πολύ καλά, δηλαδή τις περισσευούμενες πέτσες, την ουρά, το λαιμό, τις φτερούγες, τα εντόσθια και ότι άλλο.
  2. Μετά μόλις τελειώσουμε με το καθάρισμα το πλένουμε από μέσα προς τα έξω πολύ καλά και το βάζουμε στο τρυπητό για να στραγγίξει από τα νερά.
  3. Έπειτα ξεκινάμε να καθαρίσουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις κόβουμε κυδωνάτες. Δηλαδή στο μάκρος, στη μέση και ξανά στη μέση.
  4. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν.
  5. Έπειτα καθαρίζουμε την ντομάτα από τη φλούδα της, την πιπεριά βγάζοντας τα σπόρια.
  6. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  7. Σε ένα ταψί ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, την ντομάτα, την πιπεριά.
  8. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο ρίγανη, λίγο πιπέρι, λίγο λάδι και λίγο από το μείγμα από το κοτόπουλο.
  9. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  10. Ανοίγουμε χώρο στο κέντρο του ταψιού και βάζουμε το κοτόπουλο.
  11. Το αλείφουμε με μουστάρδα πολύ καλά γύρω γύρω και μέσα.
  12. Αφού τελειώσουμε με τη, μουστάρδα ρίχνουμε τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το μείγμα από το κοτόπουλο και το υπόλοιπο λάδι.
  13. Τέλος, πριν το βάλουμε στο φούρνο βάζουμε τα δυο ποτήρια νερό σε μια άκρη για να φύγουν τα μυρωδικά από το κοτόπουλο και τις πατάτες.
  14. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 250 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 με 1 ώρα και 30 λεπτά.
  15. Όταν πάρει το κοτόπουλο από πάνω αρχίσει δηλαδή και κοκκινίζει βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το γυρνάμε από την κάτω μεριά για να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.
  16. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό μας από το φούρνο ρίχνουμε το λεμόνι, όχι νωρίτερα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σφίξει το κοτόπουλο και να μας μείνει άψητο.

Σημείωση: Τις πατάτες όπως και να τις φτιάξουμε στο φούρνο δεν τις γυρνάμε ποτέ γιατί υπάρχει κίνδυνος να μας λιώσουν.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…