Κοτόσουπα

Κοτόσουπα

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα είναι ένα φαγητό που όταν είμαστε άρρωστοι ή νιώθουμε μια αδυναμία με τις βιταμίνες που έχει θα μας δώσει την ενέργεια που θέλουμε και θα μας τονώσει. 

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 2 με 3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
  • 2 με 3 κρεμμύδια ξερά μικρά
  • 2 αυγά
  • 3 με 4 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κύβους λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι ή 1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά ξινό ή γλυκό

Πως φτιάχνονται

  1. Αρχικά πλένουμε το κοτόπουλο και του αφαιρούμε όλη τη πέτσα.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αδειάζουμε το κοτόπουλο και το νερό σαν να κάνουμε απλό ζεμάτισμα.
  3. Βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μας νερό κρύο και ξαναβάζουμε μέσα το κοτόπουλο για να βράσει περίπου 30 με 45 λεπτά.
  4. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα στο ίδιο ζουμί που βράζαμε το κοτόπουλο τα καρότα, τα κρεμμύδια και τους κύβους λαχανικών.
  5. Βγάζουμε όλο το κρέας από το κοτόπουλο (αφαιρούμε δηλαδή όλα τα κόκαλα) και το ξανά ρίχνουμε όλο το ψαχνό που έχουμε βγάλει μέσα στην κατσαρόλα για να βράσει και αυτό μαζί περίπου τα 20 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι να βράσει και αυτό για περίπου 5 έως 7 λεπτά.
  7. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
  8. Χτυπάμε τα αυγά σε μια λεκάνη αρκετά βαθιά μέχρι που να γίνουν αφρός.
  9. Έχουμε στύψει τα λεμόνια και τα ρίχνουμε αργά στα αυγά, με μια κουτάλα μέσα από τη κατσαρόλα παίρνουμε μόνο ζουμί και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στα αυγά μας λίγο λίγο, ανακατεύοντας συγχρόνως για να μην κόψει το αυγό.
  10. Θα χρειαστεί περίπου 3 με 4 κουτάλες ζουμί. Όλα μαζί τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
  11. Το αφήνουμε στη φωτιά μας να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 3 μέχρι 5 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστή με μπόλικο πιπέρι αν μας αρέσει.

Σημείωση: Στην κοτόσουπα μας αντί για ρύζι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν μας αρέσει τραχανά ξινό ή γλυκό που είναι πολύ θρεπτικός.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…