Κρητικός ντάκος
Ο Κρητικός ντάκος είναι ένα παραδοσιακό πιάτο το οποίο κατάγεται από την Κρήτη όπως αντιλαμβάνεστε και από τον τίτλο. Συνήθως βασίζεται απάνω στο παξιμάδι και φτιάχνεται όπως βλέπετε παρακάτω στην συνταγή μας.
Τι χρειάζεται
- 1 παξιμάδι στρογγυλό αρκετά μεγάλο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- 2 ντομάτες ώριμες
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βασιλικό
- λίγο ρίγανη
- 1 κομμάτι φέτα
- λίγο πιπέρι
- μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι
Πως φτιάχνεται
- Βάζουμε το παξιμάδι σε ένα μεγάλο πιάτο και το περνάμε από τη βρύση από κάτω να βραχεί αρκετά για να μαλακώσει.
- Στραγγίζουμε τα νερά που περισσεύουν από το παξιμάδι.
- Ψιλοκόβουμε τη μια ντομάτα και τη στρώνουμε πάνω από το παξιμάδι, όπως επίσης ψιλοκόβουμε και το κρεμμυδάκι και το στρώνουμε και αυτό.
- Τοποθετούμε από πάνω από το κρεμμύδι τη φέτα, και ρίχνουμε τη ρίγανη, το βασιλικό και το πιπέρι.
- Στη συνέχεια κόβουμε ψιλές φετούλες την άλλη ντομάτα για να κάνουμε το γαρνίρισμα γύρω γύρω.
- Ρίχνουμε λίγο αλάτι και μόλις τελειώσουμε από πάνω προσθέτουμε το λάδι.
Σημείωση: Αντί για τη φέτα μπορούμε να βάλουμε κίτρινο τριμμένο τυρί της επιλογής μας στον Κρητικό ντάκο. Γίνεται το ίδιο γευστικός αλλά και ελαφρύτερος με τον τρόπο αυτό.