Λαχανοντολμάδες με κιμά
Οι Λαχανοντολμάδες με κιμά νόστιμο, λαχταριστό πιάτο που θα μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει και γκουρμεδιάρικο.
Τι χρειαζόμαστε
- 1 μεγάλο λάχανο μαλακό
- 3 κρεμμύδια
- 1 κιλό κιμά
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1 πρέζα δυόσμο
- 1 πρέζα βασιλικό
- 2 κύβους λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 ασπράδια αυγών
Για την κρέμα
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο
- 2 λεμόνια
- 2 κρόκοι αυγών
Πως Φτιάχνονται
- Κόβουμε και πετάμε το κοτσάνι από το λάχανο.
- Σε μία κατσαρόλα αρκετά μεγάλη βάζουμε νερό περίπου τα 4 δάχτυλα με μπόλικο αλάτι.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει το νερό μέχρι να κοχλάσει.
- Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα ώστε η βάση του λάχανου να είναι τοποθετημένη προς τα κάτω.
- Το αφήνουμε να βράσει για 5 με 10 λεπτά για να μαλακώσουν τα φύλλα και να ανοίγει μόνο του.
- Το βάζουμε σε ένα τρυπητό και το κρυώνουμε με άφθονο παγωμένο νερό.
- Το αφήνουμε να στραγγίξει πάρα πολύ καλά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα δύο ψιλοκομμένα.
- Προσθέτουμε επίσης το δυόσμο, τον βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, και τα ασπράδια των αυγών.
- Τα πλάθουμε όλα μαζί πολύ καλά.
- Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε τα χοντρά και σκληρά μέρη του.
- Τα μεγάλα φύλλα τα κόβουμε στη μέση, βάζουμε μέσα σε αυτά από μία κουταλιά της σούπας γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολά (όχι σφιχτά).
- Σε μία κατσαρόλα στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας τα σκληρά μέρη που έχουμε βγάλει από το λάχανο και βάζουμε από πάνω τους ντολμάδες μας, με το κλείσιμο του λαχανοντολμά από την κάτω πλευρά του.
- Αφού τελειώσουμε όλους τους ντολμάδες ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι από πάνω, τους σκεπάζουμε με ένα δύο φύλλα από το λάχανο που θα μας έχουν περισσέψει και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε μόλις να σκεπάσει τους ντολμάδες.
- Προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα για να μην μας ανοίξουν οι ντολμάδες.
- Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε πολύ την φωτιά μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 60 λεπτά.
- Κάθε τόσο κουνάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια κυκλικά για να μην μας κολλήσουν από κάτω. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
- Για την κρέμα σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε δύο κουταλιές βούτυρο να λιώσουν και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα μας.
- Όταν ζεσταθεί το μείγμα ρίχνουμε το γάλα καυτό και λίγο ζουμί από τους λαχανοντολμάδες.
- Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας σβολιάσει.
- Όταν πάρει βράση και αρχίζει και πήζει προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και αφήνουμε να πάρει μία με δύο βράσης ακόμα.
- Προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια που έχουμε στύψει νωρίτερα.
- Η κρέμα μας είναι έτοιμη.
- Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες και τους περιχύνουμε με την κρέμα.
Σημείωση: Εάν δε θέλουμε να κάνουμε με κρέμα τους Λαχανοντολμάδες με κιμά μπορούμε να αφήσουμε λίγο περισσότερο ζουμί στην κατσαρόλα που βράζουν και αφού βγάλουμε το πιάτο από πάνω μπορούμε να τους φτιάξουμε σε αυγολέμονο.