Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα

Εμείς σας παραθέτουμε τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο της σμυρνέικης μαγειρίτσας. Μπορείτε να βρείτε αρκετές παραλλαγές αλλά σαν την αυθεντική καμία.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 1 συκωταριά μεγάλη αρνίσια μπορεί να πάρει και μισή ακόμα
  • 3 με 4 μαρούλια
  • 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού ρύζι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 με 3 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Πως Φτιάχνεται

  1. Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τη βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίξει καλά.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό περίπου τα 4 δάχτυλα βάζουμε μέσα τη συκωταριά  και την αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά.
  3. Κόβουμε τη συκωταριά και την πλένουμε πολύ καλά και τη βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το νερό για να πάρει μία βράση να ζεματιστεί.
  4. Εμείς εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τα μαρούλια πολύ καλά. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο
  5.  Τα πλένουμε πολύ καλά για να φύγουν τα χώματα και οι βρωμιές και τα κόβουμε και αυτά σε ένα πιάτο όχι πολύ ψιλά αλλά ούτε και πολύ χοντρά.
  6. Τα αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα μαρούλια.
  7. Αφού έχουμε πλύνει κάθε φύλλο χωριστά από τα μαρούλια καλά για να φύγουν όλες οι βρωμιές τα κόβουμε σε δυο με τρία κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του φύλλου του μαρουλιού.
  8. Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη και συνεχίζουμε.
  9. Η συκωταριά μας εν τω μεταξύ έχει πάρει μια βράση, τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε και την αφήνουμε να στραγγίξει.
  10. Ύστερα παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια, συκώτι, έντερο, πνευμόνι, σπλήνα, καρδιά και τα κόβουμε σε πολύ ψιλά κομμάτια.
  11. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  12. Τα βάζουμε πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Βάζουμε νερό και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά αφού πάρει βράση.
  13. Η συκωταριά μας εν τω μεταξύ έχει βράσει, τη σουρώνουμε για να φύγουν όλες οι βρομιές που έχει το συκώτι και την ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό.
  14. Στην ίδια κατσαρόλα αφού την έχουμε ξεπλύνει ξαναρίχνουμε τη συκωταριά, τις δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο, τα κρεμμυδάκια και βάζουμε στη φωτιά για να σοταριστούν αρκετά καλά.
  15. Μετά προσθέτουμε και τον άνηθο.
  16. Βάζουμε 4 με 5 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  17. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μαρούλια που έχουμε κόψει από πριν, το αλάτι, το πιπέρι και αν χρειαστεί 2 με 3 ποτήρια νερό ακόμα.
  18. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά μέχρι που το μαρούλι να βράσει.
  19. Όταν είναι έτοιμο και αυτό προσθέτουμε το ρύζι.
  20. Βράζουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μας.
  21. Αφήνουμε να βράσει και το ρύζι για περίπου 5 με 7 λεπτά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
  22. Σε μια λεκάνη σπάμε τα 2 αυγά και χτυπάμε μέχρι που να γίνει αφρός.
  23. Έχουμε στύψει από πριν τα λεμόνια και έχουμε δίπλα μας το χυμό τους.
  24. Όταν τα αυγά μας γίνουν αφρός με την κουτάλα μας παίρνουμε λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα που έχουμε βγάλει από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγό.
  25. Προσθέτουμε το λεμόνι, 1 κουτάλα ζουμί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το αυγολέμονο στη λεκάνη μας να ζεσταθεί.
  26. Αυτό το κάνουμε για να μην κόψει το αυγολέμονο και το ρίχνουμε μέσα στη μαγειρίτσα μας.
  27. Έχουμε σβήσει τη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά και ξανατοποθετούμε την κατσαρόλα μας πάνω στη σβησμένη φωτιά.

Σημείωση: Στη μαγειρίτσα πρέπει τα κομματάκια της συκωταριάς να είναι πολύ ψιλοκομμένα γιατί μέσα στη κατσαρόλα που βράζουν έχουν την ιδιότητα και φουσκώνουν. Δε θα ήταν ωραίο να έχουμε χοντρά κομμάτια στο πιάτο μας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…