Μανιταρόπιτα κλασσική η καλύτερη

Μανιταρόπιτα κλασσική η καλύτερη

Μανιταρόπιτα κλασσική η καλύτερη

Εάν θέλουμε να την κάνουμε νηστίσιμη δεν χρειάζεται να βάλουμε ούτε τυρί ούτε κρέμα γάλακτος

Τι Χρειαζόμαστε

  • 700 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 100 με 120 γραμμάρια τυρί τριμμένο
  • 1 φύλλο κρούστας
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι

Πως Φτιάχνεται

  1. Ξεκινάμε λοιπόν με τα μανιτάρια αν είναι φρέσκα τα ψιλοκόβουμε αν είναι κατεψυγμένα τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά για να φύγουν τα συντηρητικά τους.
  2. Τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίζουν.
  3. Εμείς συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια τα καθαρίζουμε τα κόβουμε σε ψιλές φέτες.
  4. Όταν τελειώσουμε και με αυτά σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια.
  5. Σοτάρουμε γιατί θέλουμε να μαραθούν αρκετά.
  6. Μόλις γίνει και αυτό προσθέτουμε μέσα και τα μανιτάρια για να μπορέσουν να τσιγαριστούν και αυτά.
  7. Έπειτα ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά σβήνοντας με το κρασί.
  8. Ανακατεύουμε πάρα πάρα πολύ καλά και όταν απορροφήσει τα ζουμιά του προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος.
  9. Αφήνουμε τα μανιτάρια μας να βράσουν μαζί με την κρέμα και όταν απορροφήσουν τα ζουμιά προσθέτουμε και τη φρυγανιά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά όταν έχουν αποροφηθούν όλα τα υγρά προσθέτουμε και το τυρί.
  11. Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.
  12. Σε ένα ταψί ρίχνουμε μπόλικο λάδι το αλείφουμε με ένα πινέλο να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και οι γωνίες.
  13. Το φύλλο κρούστας έχει 12 φύλλα θα βάλουμε τα μισά πάνω και τα άλλα μισά κάτω.
  14. Δεν ξεχνάμε ποτέ σε κάθε φύλλο που στρώνουμε να ραντίζουμε με λάδι.
  15.  Όταν φτάσουμε στα μισά φύλλα θα ρίξουμε τη γέμιση  με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού.
  16. Μόλις τελειώσουμε και με αυτό τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί θα τα γυρίσουμε προς τα μέσα γιατί όπως έχουμε ξαναπεί δεν πετάμε τίποτα θα τα αλείψουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια θα στρώσουμε τα υπόλοιπα φύλλα.
  17. Μόνο που αυτή τη φορά τη σούρα από τα φύλλα που στρώνουμε θα την κάνουμε στη μέση με αυτό τον τρόπο η πίτα μας θα γίνει ομοιόμορφη.
  18. Όταν τελειώσουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα μας στα κομμάτια που θέλουμε ραντίζουμε με λίγο λάδι και λίγο νερό.
  19. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στον αέρα και κάτω στους 200 βαθμούς βάζουμε μέσα το ταψί και ψήνουμε την πίτα μας για περίπου 50 λεπτά.

Σημείωση: Την πίτα τη ραντίζουμε με νερό από πάνω όταν τελειώσουμε για να μπορέσει το φύλλο να ξεροψηθεί ομοιόμορφα και να μη σκληρύνει.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…