Μελιτζάνες Παπουτσάκια παραδοσιακή συνταγή
Μελιτζάνες Παπουτσάκια παραδοσιακή συνταγή που ανάλογα τους καιρούς προσαρμόζεται και στο τρόπο εκτέλεσης. Η κουζίνα πλέον έχει γίνει ποιο ελαφριά οπότε ένα τέτοιο φαγητό το προσαρμόζουμε στους καιρούς χωρίς να χάνει την απίστευτη γεύση του.
Τι Χρειαζόμαστε
- 6 με 7 μελιτζάνες φλάσκες
- 700 γραμμάρια κιμά
- 1 κουτί χυμό ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό
- μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 έως 2 κουταλιές βούτυρο
- 150 γραμμάρια τυρί τριμμένο μαλακό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Πως Φτιάχνονται
- Πλένουμε καλά και κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο.
- Τις χαράζουμε στο εσωτερικό τους ελαφρώς.
- Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και τις τοποθετούμε με τη φλούδα προς τα κάτω.
- Τις αλείφουμε με λάδι με ένα πινέλο, τις βάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το κρεμμύδι και σε μια κατσαρόλα το ψιλοκόβουμε.
- Βάζουμε μέσα και το βούτυρο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν.
- Προσθέτουμε το κιμά να σοταριστεί και αυτός μέχρι να πάρει δηλαδή ένα καφετί χρώμα και ανακατεύουμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
- Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς ρίχνουμε τη ντομάτα, δυο ποτήρια νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά.
- Συνεχίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, τη πάπρικα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά να βράσει μέχρι να πιει όλα του τα ζουμιά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι μισάνοιχτό.
- Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες. Τις τοποθετούμε σε ένα ποιο βαθύ ταψί με τέτοιο τρόπο ώστε να χωρέσουν όλες και η ψίχα να είναι προς τα πάνω.
- Εν το μεταξύ είναι έτοιμος και ο κιμάς και έχει πιει τα ζουμιά του.
- Με μια κουτάλα παίρνουμε μια ποσότητα από το κιμά και καλύπτουμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας.
- Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία με τον κιμά βάζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στον αέρα για 15 με 20 λεπτά στους 250 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί δηλαδή.
Σημείωση: Εάν δεν θέλουμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να τις τηγανίσουμε. Όμως το φαγητό μας θα γίνει ποιο βαρύ μετά το τηγάνισμα.