Mελιτζανοσαλάτα σπιτική

Μελιτζανοσαλάτα σπιτική

Μελιτζανοσαλάτα σπιτική

 

Μπορούμε να τη σερβίρουμε σε ένα πιατάκι βάζοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 8 μελιτζάνες φλάσκες μικρές ή 4 μεγάλες 5 μεγάλες
  • 6 πιπεριές Φλωρίνης
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • λιγότερο από μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ενάμιση κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

Πως Φτιάχνεται

 

  1. Ξεκινάμε πλένοντας τις μελιτζάνες καλά και τις πιπεριές.
  2. Στη συνέχεια τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι ακριβώς στη μέση και με ένα πιρούνι τις τρυπάμε όσο καλύτερα μπορούμε γύρω γύρω.
  3. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές μόνο που τις πιπεριές δεν τις χαράζουμε απλά τις τρυπάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
  4. Έχουμε βάλει τον φούρνο μας στον αέρα και στους 250 βαθμούς και σε ένα ταψί στρώνουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω σε αυτό, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες.
  5. Τις βάζουμε στο φούρνο και τις αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά από όλες τις μεριές και ανά διαστήματα τις γυρνάμε κιόλας.
  6. Πρέπει να μαραθούν καλά και οι μελιτζάνες και πιπεριές.
  7. Μέχρι να γίνει όλη η διαδικασία και να ψηθούν οι μελιτζάνες και πιπεριές στο φούρνο συνεχίζουμε την προετοιμασία.
  8. Ξεδιαλέγουμε τον μαϊντανό και τον πλένουμε πάρα πάρα πολύ καλά.
  9. Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε τα φύλλα. Γιατί αν θα βάλουμε τα κοτσάνια μέσα θα είναι πολύ σκληρά, ψιλοκόβουμε λοιπόν το τρυφερό μέρος του μαϊντανού τα φύλλα.
  10. Καθαρίζουμε τα σκόρδα, τα πλένουμε και γεμίζουμε ένα μπολάκι με νερό, τα αφήνουμε μέσα. Αυτό το κάνουμε για να πάρει την πολύ έντονη μυρωδιά του σκόρδου.
  11. Καθαρίζουμε και το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε όλα μαζί τα σκόρδα, το κρεμμύδι μέσα στο μπλέντερ και με λίγο λάδι μαζί τα πολτοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται.
  12. Εν τω μεταξύ οι μελιτζάνες και πιπεριές μας είναι έτοιμες.
  13. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη μελιτζάνοσαλάτα μας.
  14. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τις μελιτζάνες στο σημείο που τις έχουμε χαράξει και παίρνουμε μόνο την ψίχα.
  15. Θέλουμε να φύγει όλη η φλούδα από τη μελιτζάνα.
  16. Όταν τελειώσουμε τις μελιτζάνες κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με τις πιπεριές αφαιρούμε τα σπόρια και παίρνουμε την ψύχα.
  17. Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα από τα λαχανικά μας τις μελιτζάνες και τις πιπεριές δηλαδή παίρνουμε λίγο λίγο και ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι όσο πιο ψηλά μπορούμε την ψίχα από τα λαχανικά μας.
  18. Την τοποθετούμε σε μία βαθιά λεκάνη.
  19. Θέλουμε αρκετά μεγάλη λεκάνη γιατί θα βάλουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέσα.
  20. Όταν τελειώσουμε και ψιλοκόψουμε όλα τα λαχανικά μας ρίχνουμε μέσα στην ίδια λεκάνη τον μαϊντανό, το κρεμμύδι με το σκόρδο που έχουμε πολτοποιήσει, το υπόλοιπο ελαιόλαδο το αλάτι το ξύδι.
  21. Τέλος προσθέτουμε το μπούκοβο ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μαζί πάρα πολύ καλά και η σαλάτα μας είναι έτοιμη να σερβιριστεί.

 

Σημείωση: Εάν θέλουμε να κάνουμε τη μελιτζανοσαλάτα μας λίγο πιο καυτερή μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο μπούκοβο ή πιπέρι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...