Μελομακάρονα
Η συγκεκριμένη συνταγή ανήκει στα επίσημα γλυκά των Χριστουγέννων μαζί με τους Κουραμπιέδες και τις δίπλες. Βέβαια αν θέλουμε να τα φτιάξουμε πριν από τις γιορτές μπορούμε και σαν γλυκό κεράσματος.
Τι χρειαζόμαστε
- 2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι
- 4 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι μαλακό
- μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα φλούδας από ένα πορτοκάλι
- 2 ποτηράκια του κρασιού κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού Μπεϊκιν παουντερ ή σόδα
- λίγο κανέλα
- και λίγα καρυδιά κοπανισμένα ή λίγο σουσάμι
Για το σιρόπι - 300 γραμμάρια μελί
- ενάμισι φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Πως φτιάχνονται
- Σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη τοποθετούμε το σιμιγδάλι μαζί με το αλεύρι.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το ρίχνουμε μέσα στο σιμιγδάλι με το αλεύρι τα τρίβουμε καλά για να αναμιχθούν προσθέτουμε τότε την ζάχαρη και μισό ποτήρι του κρασιού νερό.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το χέρι πάντα και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα το κονιάκ και μπείκιν παουντερ.
- Που το έχουμε ανακατέψει με μίση χούφτα αλεύρι.
- Ζυμώνουμε καλά για να γίνει μια μάζα, βάζουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί.
- Τα βάζουμε και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να πάρουν χρώμα χρυσαφή.
- Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να μισοκρυόσουν για να μην τρίβονται.
- Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.Βάζοντας το μελί να βράση σε μια κατσαρόλα μαζί με το νεράκι του.
- Ρίχνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά αμέσως, τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για 5-6 λεπτά για να ρουφήξουν και συνεχίζουμε την διαδικασία για όλα.
- Βγάζουμε τα μελομακάρονα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε μέσα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι, σουσάμι και ζάχαρη ψιλή.
Σημείωση: Αν θέλουμε να κάνουμε σχεδιάκια πάνω στα μελομακάρονα μας μπορούμε να πάρουμε τον πολύ ψιλό τρίφτη και πατώντας τον επάνω να γίνει το σχέδιο πάνω στο κάθε ένα.