Μηλόπιτα η εύκολη χωρίς αυγά
Η Μηλόπιτα η εύκολη χωρίς αυγά είναι μια παραλλαγή της κλασσικής μηλόπιτας φτιαγμένη με πολύ απλά υλικά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα οικονομικά.
Τι Χρειαζόμαστε
- 5 μήλα
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- 2 και 1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 και 1/2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- φύλλο σφολιάτας
Πως Φτιάχνεται
- Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και σε μια μεγάλη λεκάνη έχουμε ρίξει το χυμό πορτοκαλιού και ένα κομμάτι ξύλο κανέλας.
- Τα τοποθετούμε εκεί μέσα αφού τα κόβουμε σε μεγάλα κυβάκια.
- Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα και το κόψιμο των μήλων τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, ενάμισι κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη, τις βανίλιες, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
- Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις δέσει το σιρόπι το αποσύρουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα μέρος για να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει βγάζουμε από μέσα από τη γέμιση τα ξύλα της κανέλας
- Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
- Ρίχνουμε τη γέμιση που έχουμε φτιάξει και έχει κρυώσει και απλώνουμε μέσα στο ταψί καλά.
- Μαζεύουμε τις γωνίες με τέτοιο τρόπο ώστε να έρθουν στο περίπου στη μέση του ταψιού για να μην μας χυθεί η γέμιση.
- Ρίχνουμε πάνω από το φύλο λίγο κομμάτια βούτυρο για να κολλήσει και το άλλο φύλλο σφολιάτας.
- Βάζουμε από πάνω και το άλλο φύλλο σφολιάτας με προσοχή τα περισσεύματα αυτή τη φορά του φύλλου να πάνε ακριβώς στο κέντρο.
- Χαράζουμε ελαφρά το πάνω φύλλο μόνο.
- Ρίχνουμε επίσης στο πάνω φύλλο μερικά κομμάτια βούτυρο.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς για περίπου 40 με 50 λεπτά.
Σημείωση: Το βούτυρο το βάζουμε πάνω από τα φύλλα σφολιάτας για να το βοηθήσει να ξεροψηθεί το φύλλο και να πάρει μια όμορφη γυαλάδα. Αυτό θα βοηθήσει το γλυκό να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.