Μουσακάς
Ο γνήσιος ο παραδοσιακός μουσακάς είναι ο ελληνικός αλλά τον συναντάμε με διάφορες παραλλάγες και σε άλλες χώρες όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ρουμανία, Βουλαγαρία και άλλες Μεσογειακές χώρες.
Τι Χρειαζόμαστε
- 6 μεγάλες μελιτζάνες «φλάσκιες»
- 10-12 πατάτες
- 1 κιλό κιμά
- 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
- 2 φρέσκιες ντομάτες
- 1 χυμό ντομάτας
- 1 μπεσαμέλ έτοιμη
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 2 κύβοι λαχανικών
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- πιπέρι
- Λάδι για τηγάνι
- Τυρί τριμμένο
- 2 εώς 3 κουταλιές βούτυρο
- 2-3 ποτήρια νερό
- 5 ποτήρια γάλα πλήρες
Πως φτιάχνεται
- Τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς με λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα τον κιμά, τον σοτάρουμε και αυτόν μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο καφετί χρώμα.
- Ρίχνουμε τον χυμό της ντομάτας και τρίβουμε τις 2 φρέσκιες ντομάτες και τις ρίχνουμε και αυτές μέσα στην κατσαρόλα για να πάρει χρώμα καλύτερο η σάλτσα μας και να δώσει καλύτερη γεύση στο κιμά.
- Συνεχίζοντας προσθέτουμε τους δύο κύβους, το αλάτι και το πιπέρι, δύο με τρία ποτήρια νερό, μισό κουτάλακι κοφτό μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 με 45 λεπτά.
- Μέχρι να γίνει ο κιμάς καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στρογγυλές.
- Υπολογίστε το πάχος της πατάτας να είναι σαν το μικρό μας δακτυλάκι.
- Βάζουμε το τηγάνι με μπόλικο λάδι στην φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες.
- Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν από τα λάδια.
- Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τις μελιτζάνες χωρίς βέβαια να τις καθαρίσουμε.
- Όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα παίρνουμε ένα ταψί αρκετά βαθύ και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί τις πατάτες και στρώνουμε από πάνω τις μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο.
- Ο κιμάς μόλις πιει όλο του το νερό είναι έτοιμος.
- Ρίχνουμε τον κιμά πάνω από τις μελιτζάνες και στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της μελιτζάνας.
- Πασπαλίζουμε πάλι με τυρί και ξανακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την δεύτερη στρώση.
- Πρώτα τις πατάτες, ραντίζουμε πάλι με τυρί και μετά τις μελιτζάνες.
- Στην συνέχεια για την μπεσαμέλ σε μια λεκάνη ρίχνουμε πέντε ποτήρια γάλα πλήρες, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι για δυο φακέλους μπεσαμέλ και χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να πήξει.
- Στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες μας την μπεσαμέλ έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Προσθέτουμε τριμμένο τυρί από πάνω για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού και το βούτυρο το οποίο δεν ρίχνουμε σε ένα σημείο αλλά το απλώνουμε σε διαφορετικές μεριές στο ταψί.
- Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να πάρει ο μουσακάς ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Ο μουσακάς μας είναι έτοιμος.
Σημείωση: Ο μουσακάς έχει πολλά υλικά που τα τηγανίζουμε. Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε μπορούμε να βάλουμε στην πλατφόρμα του φούρνου μια λαδόκολλα να τοποθετήσουμε πάνω τα λαχανικά μας και αφου τα αλείψουμε με λίγο λάδι με ένα πινέλο τα ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Έτσι ο μουσακάς μας γίνεται ποιο ελαφρύς.