Μουσταλευριά

Μουσταλευριά

Μουσταλευριά

Η μουσταλευριά έχει ως βασικό υλικό τον μούστο. Έχει σαν γλύκισμα ρίζες από το Βυζάντιο όπου ήταν γνωστό με την ονομασία οινούτα. Σε νησιά μπορεί να το ακούσετε με διαφορετικές ονομασίες όπως για παράδειγμα στη Σάμο που είναι γνωστή σαν κουρκούτα.

Τι χρειαζόμαστε

 • 8 ποτήρια μούστο
 • 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού στάχτη από κάρβουνο ξύλων <<κοσκινισμένη>> 
 • 1 ποτήρι σιμιγδάλι
 • λίγα αμύγδαλα εάν θέλουμε ή καρύδια χοντροκομμένα
 • σουσάμι
 • κανέλα

Πως φτιάχνεται

 1. Τοποθετούμε τον μούστο μέσα σε μία κατσαρόλα να βράσει, και δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι την στάχτη και την ρίχνουμε και αυτήν μέσα στην κατσαρόλα με τέτοιο τρόπο ώστε να κρέμεται μέσα στο μούστο η στάχτη.
 2. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και κατά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται.
 3. Αφού πάρει 4 με 5 βράσεις, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την βάζουμε στην άκρη να κρυώσει για να κατασταλάξει ο μούστος.
 4. Στην συνέχεια τον στραγγίζουμε πολύ προσεχτικά, με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνει το κατακάθι.
 5. Προχωράμε βάζοντάς τον να βράσει για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τραβήξει και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα ή με σύρμα μέχρι που να πήξει εντελώς και να αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες στην επιφάνεια.
 6. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά με την μουσταλευριά και την σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια ραντίζοντας από πάνω σουσάμι, κανέλα και αμύγδαλα χοντροκομμένα η καρύδια εάν θέλουμε.

Σημείωση: Εάν ο μούστος δεν έχει γίνει αρκετά γλυκός μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...