Μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες

Μπακαλιάρος με πατάτες και σάλτσα στο φούρνο
Ο Μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που τρώγεται με μεγάλη ευχαρίστηση, όχι μόνο στις εθνικές επετείους αλλά και όποτε θέλουμε εμείς να τον φτιάξουμε.
Τι χρειάζεται
- 2 με 3 σκελίδες σκόρδο
- μισό ματσάκι μαϊντανό
- 5 με 6 πατάτες αρκετά μεγάλες
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 6 με 8 κομμάτια μπακαλιάρου <<παστός ξαλμυρισμένος ή κατεψυγμένος φιλέτο>>
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Πως φτιάχνεται
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στρογγυλές περίπου 1 δάχτυλο, επίσης καθαρίζουμε και τρίβουμε τα σκόρδα ή τα ψιλοκόβουμε το ίδιο κάνουμε και με το μαϊντανό και τα βάζουμε όλα στην άκρη.
- Τώρα το μπακαλιάρο τον έχουμε τηγανίσει, τον αφήνουμε να κρυώσει, τον καθαρίζουμε αν έχει κόκαλα και τον μαδάμε με τα χέρια μας.
- Σε ένα ταψί όχι πολύ μεγάλο αλείφουμε λάδι πάρα πολύ καλά και απλώνουμε στην βάση του ταψιού μία στρώση με πατάτες.
- Προσθέτουμε στο ταψί και μία στρώση από το μπακαλιάρο που έχουμε μαδήσει, επίσης ρίχνουμε λίγο σκόρδο, λίγο μαϊντανό που έχουμε ψιλοκόψει από πριν και το πιπέρι.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δηλαδή στρώνουμε πατάτες, μπακαλιάρο, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο σκόρδο, το μαϊντανό και το πιπέρι. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε τη σάλτσα <<δεν χρειάζεται να τη βράσουμε>>.
- Σε μια γυάλινη λεκάνη ρίχνουμε τα ντοματάκια τα ψιλοκομμένα, μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό.
- Ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε μέσα στο ταψί που έχουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Μας ενδιαφέρει να σκεπάσει η σάλτσα τα υλικά για να ψηθεί σωστά το φαγητό.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις του φούρνου πάνω κάτω για περίπου 60 λεπτά.
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει πιει όλα του τα ζουμιά και έχει ψηθεί η πατάτα μας. Προσοχή δεν το ανακατεύουμε για κανένα λόγο.
Σημείωση: Για να φτιαχτεί ο Μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παστό μπακαλιάρο όμως πρέπει να τον ξαλμυρίσουμε από τις προηγούμενες μέρες αλλάζοντας νερά ανά τακτά διαστήματα. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό αυτό και κατεψυγμένο ψάρι φιλέτο που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη διαδικασία όσο ο παστός.