Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά
Ο Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά είναι μια συνταγή παράδοσης που την φτιάχνουμε κάθε 25η Μαρτίου για την ημέρα του Ευαγγελισμού. Μπορούμε όμως να την μαγειρέψουμε και όποτε άλλοτε θέλουμε.
Τι Χρειαζόμαστε
- 1 φύλλο μπακαλιάρο παστό
- Λάδι για τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι του νερού μπύρα
- 2 ποτήρια νερό
- 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι
Για την σκορδαλιά
- Μισό κιλό πατάτες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 7 κουταλιές λάδι (σούπας)
- 3 κουταλιές ξίδι
- Λίγο αλάτι
- Μια πρέζα δυόσμο (κατά προτίμηση)
Πως Φτιάχνεται
- Πλένουμε καλά το ψάρι για να φύγει το χοντρό αλάτι.
- Στην συνεχεία καθαρίζουμε και βγάζουμε την πέτσα του ψαριού (αν θέλουμε) και τον τεμαχίζουμε σε μερίδες.
- Μετά τον βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να ξαλμηρήρσει και αλλάζουμε νερό τακτικά περίπου κάθε 2-3 ώρες τουλάχιστον για 24 ώρες για να φύγει όλο το αλάτι του μπακαλιάρου.
- Για το κουρκούτι σε μια λεκάνη ρίχνουμε δύο ποτήρια με νερό , 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι, 2 με 3 κουταλιές της σούπας λαδί, 1 φακελάκι αποξηραμένη μάγια και 1 ποτήρι μπίρα.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα μας και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά συνεχίζοντας να χτυπάμε για να μην σβολιάσει.
- Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου μίση ώρα να φουσκώσει.
- Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο μας, σε ένα τρυπητό.
- Σε μια άλλη λεκανίτσα ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
- Έχουμε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει.
- Βουτάμε το μπακαλιάρο στο αλεύρι και στην συνεχεία μέσα στο κουρκούτι και κατευθείαν στο καυτό το λάδι.
- Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος όταν πάρει χρυσάφι χρώμα από όλες τις μεριές.
- Για τη σκορδαλιά καθαρίζουμε και πλένουμε της πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι.
- Στο μεταξύ στο μπλέντερ πολτοποιούμε το σκόρδο και το δυόσμο και προσθέτουμε λίγο ξίδι.
- Αφού βράσουν οι πατάτες καλά τις κόβουμε κομματάκια και τις βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε, το λάδι,το αλάτι και χτυπάμε ελαφρά να λιώσει η πατάτα και η σκορδαλιά είναι μας έτοιμη.
Σημείωση: Μόλις βγει ο Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά από το τηγάνι για να μην μας κρατήσει πολλά λάδια καλό θα ήταν να τον βάλουμε σε μπόλικο απορροφητικό χαρτί.