Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά

Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά

Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά

Ο Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά είναι μια συνταγή παράδοσης που την φτιάχνουμε κάθε 25η Μαρτίου για την ημέρα του Ευαγγελισμού. Μπορούμε όμως να την μαγειρέψουμε και όποτε άλλοτε θέλουμε.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 1 φύλλο μπακαλιάρο παστό
  • Λάδι για τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι του νερού μπύρα
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι

Για την σκορδαλιά

  • Μισό κιλό πατάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 7 κουταλιές λάδι (σούπας)
  • 3 κουταλιές ξίδι
  • Λίγο αλάτι
  • Μια πρέζα δυόσμο (κατά προτίμηση)

Πως Φτιάχνεται

  1. Πλένουμε καλά το ψάρι για να φύγει το χοντρό αλάτι.
  2. Στην συνεχεία καθαρίζουμε και βγάζουμε την πέτσα του ψαριού (αν θέλουμε) και τον τεμαχίζουμε σε μερίδες.
  3. Μετά τον βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να ξαλμηρήρσει και αλλάζουμε νερό τακτικά περίπου κάθε 2-3 ώρες τουλάχιστον για 24 ώρες για να φύγει όλο το αλάτι του μπακαλιάρου.
  4. Για το κουρκούτι σε μια λεκάνη ρίχνουμε δύο ποτήρια με νερό , 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι, 2 με 3 κουταλιές της σούπας λαδί, 1 φακελάκι αποξηραμένη μάγια και 1 ποτήρι μπίρα.
  5. Ανακατεύουμε με το σύρμα μας και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά συνεχίζοντας να χτυπάμε για να μην σβολιάσει.
  6. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου μίση ώρα να φουσκώσει.
  7. Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο μας, σε ένα τρυπητό.
  8. Σε μια άλλη λεκανίτσα ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
  9. Έχουμε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει.
  10. Βουτάμε το μπακαλιάρο στο αλεύρι και στην συνεχεία μέσα στο κουρκούτι και κατευθείαν στο καυτό το λάδι.
  11. Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος όταν πάρει χρυσάφι χρώμα από όλες τις μεριές.
  12. Για τη σκορδαλιά καθαρίζουμε και πλένουμε της πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν  μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι.
  13. Στο μεταξύ στο μπλέντερ πολτοποιούμε το σκόρδο και το δυόσμο και προσθέτουμε λίγο ξίδι.
  14. Αφού βράσουν οι πατάτες καλά τις κόβουμε κομματάκια και τις βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε, το λάδι,το αλάτι και χτυπάμε ελαφρά να λιώσει η πατάτα και η σκορδαλιά είναι μας έτοιμη.

Σημείωση: Μόλις βγει ο Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά από το τηγάνι για να μην μας κρατήσει πολλά λάδια καλό θα ήταν να τον βάλουμε σε μπόλικο απορροφητικό χαρτί.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…