Ογκρατέν με σπιτική μπεσαμέλ
Το Ογκρατέν με σπιτική μπεσαμέλ μπορούμε να βρούμε με διάφορα υλικά όπως η πατάτα ακόμα και διάφορα λαχανικά θα δείτε ότι ο τρόπος που σας προτείνουμε είναι ο πιο απλός και ο ποιος γρήγορος για την εκτέλεση της συνταγής.
Τι χρειαζόμαστε
- ένα πακέτο μακαρόνια νο10 ή 7
- 8 με 10 φέτες γαλοπούλα
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 2 ντομάτες
- 120 με 150 γραμμάρια φέτα
- 2 αυγά
- 2 κύβους λαχανικών
- 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές μεγάλες βούτυρο
- 2 με 4 αυγά
- 1 κύβο λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουτί γάλα συμπυκνωμένο
- 1 1/2 κουτί νερό
Πως φτιάχνεται
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τα χερούλια.
- Τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά την κατσαρόλα μας και ρίχνουμε μέσα μπόλικο αλάτι και τους δύο κύβους λαχανικών.
- Αφήνουμε το νερό να βράσει μέχρι που να κάνει φουσκάλες. Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια αφού τα έχουμε σπάσει στην μέση και ανακατεύουμε καλά για να μην κολλήσουν με μία πιρούνα, αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 με 7 λεπτά.
- Στο μεταξύ σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά μας να βράσουν, τα χρειαζόμαστε σφιχτά πολύ.
- Σουρώνουμε τα μακαρόνια μας και τα ξανά ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ανακατεύουμε καλά για να μην κολλήσουν.
- Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις 7 κουταλιές αλεύρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ενιαία μάζα. Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε σε ένα μέρος να κρυώσει ελαφρά.
- Όταν κρυώσει βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά προσθέτουμε το γάλα, το νερό το αλάτι, το πιπέρι, το κύβο λαχανικών, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Σε ένα πιάτο βαθύ χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα.
- Ανακατεύουμε δυνατά σε χαμηλή φωτιά τώρα μέχρι η μπεσαμέλ μας να πήξει.
- Έχουμε καθαρίσει τα αυγά μας και τα έχουμε κόψει ψιλές φετούλες ή με τον κόφτη αυγών.
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και τα στρώνουμε έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού.
- Βάζουμε από πάνω τη φέτα, τη ντομάτα, τα αυγά και τέλος τη γαλοπούλα.
- Ραντίζουμε με τυρί τριμμένο και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των υλικών.
- Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του ταψιού.
- Ρίχνουμε τριμμένο τυρί και το βούτυρο για να κάνει κρούστα.
- Ψήνουμε στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 60 λεπτά.
Σημείωση: Καθώς φτιάχνετε το Ογκρατέν με σπιτική μπεσαμέλ σας προτείνουμε να κόψετε τα υλικά σας όσο το δυνατόν πιο λεπτά για να μπορέσουν κατά το ψήσιμο να ενωθούν οι γεύσεις από όλα.