Πάστα φλώρα
Όλη η τέχνη στη συγκεκριμένη συνταγή είναι το παντεσπάνι. Αν αυτό μας βγει σωστά η πάστα φλώρα έχει πετύχει. Το μυστικό είναι να μην είναι ούτε πολλή αφράτη ούτε και πολλή σφιχτή.
Τι Χρειαζόμαστε
Για το παντεσπάνι
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 1/4 του φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
- μαρμελάδα της επιλογής μας
Πως Φτιάχνεται
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια σφιχτή ζύμη.
- Αν είναι πολλή σφιχτή η ζυμή προσθέτουμε λίγο βούτυρο ακόμη και ζυμώνουμε.
- Αν είναι πολλή αφράτη και τρίβεται βάζουμε 3 με 4 κουταλιές αλεύρι.
- Κρατάμε το 1/3 της ζύμης και ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο με πάχος 2 εκατοστά.
- Παίρνουμε μια φόρμα στρογγυλή βάζουμε το φύλλο μέσα που έχουμε ανοίξει και τρυπάμε το φύλλο με ένα πιρούνι εδώ και εκεί.
- Στρώνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκειας μας με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυθει η επιφάνεια.
- Πλάθουμε το υπόλοιπο ζυμαρι που έχουμε κρατήσει σε μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε σταυρωτά απάνω από την πάστα φλώρα.
- Αλείφουμε με αυγό από πάνω για να μην κολλήσουν οι λωρίδες.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω μέχρι να πάρει ένα όμορφο καφετί χρώμα το γλυκό μας.
Σημείωση: Στο συγκεκριμένο γλυκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι μαρμελάδα θέλουμε ή ακόμη και κομπόστα από διάφορα φρούτα όπως βερύκοκο, ροδάκινο και ότι άλλο μας αρέσει.