Παστέλι

Παστέλι

Παστέλι

Το παστέλι έχει τις ρίζες του από την αρχαιότητα. Το έχουν χρίσει ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα και είχε ξεκινήσει με την ονομασία σησάμις κατά την αρχαιότητα. Κύρια συστατικά του είναι το μέλι και το σουσάμι που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.

Το σουσάμι το χρησιμοποιούμε σε πολλά γλυκά και φαγητά. Ένα παράδειγμα είναι τα κουλουράκια λαδιού τα οποία είναι νηστίσιμα γιατί δεν έχουν κάποιο υλικό όπως αυγά ή γάλα. Με το σουσάμι σαν υλικό μπορούμε να φτιάξουμε πολλές παρασκευές χωρίς να περιοριζόμαστε.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 300 γραμμάρια σουσάμι
  • 300 γραμμάρια μέλι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Πως Φτιάχνεται

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι και το καβουρντίζουμε καλά σε δυνατή φωτιά.
  2. Μέχρι να καβουρντιστεί το σουσάμι εμείς ξύνουμε το λεμόνι για να πάρουμε μόνο το ξύσμα του.
  3. Όταν το σουσάμι τσιγαριστεί το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια λεκάνη δίπλα μας.
  4. Συνεχίζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά στο ίδιο τηγάνι, ρίχνοντας μέσα το μέλι.
  5. Το βάζουμε στη φωτιά για να πάρει μια βράση.
  6. Όταν αρχίζει και παίρνει βράση το μέλι μας ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το σουσάμι.
  7. Ανακατεύουμε πολύ καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Δεν το αφήνουμε να πάρει πολλές βράσεις για να μη μας βγει πολύ σκληρό.
  8. Τραβάμε το τηγάνι μας από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι.
  9. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει το ξύσμα λεμονιού παντού.
  10. Έχουμε στρώσει σε ένα ταψί λαδόκολλα ρίχνουμε μέσα το παστέλι και με μια μαρίζ το στρώνουμε καλά.
  11. Με μια δεύτερη λαδόκολλα προσπαθούμε να το στρώσουμε και να το φτιάξουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
  12. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε μπάρες ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.

Σημείωση: Στο παστέλι μπορούμε να προσθέσουμε όχι μόνο σουσάμι αλλά και  διάφορους ξηρούς καρπούς, βέβαια θα πρέπει να ζυγίζουμε το βάρος των ξηρών καρπών γιατί πρέπει να βάλουμε την ίδια ποσότητα αντίστοιχα και στο μέλι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...