Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ
Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ είναι το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που έχει διαφορετικές στρώσεις υλικών. Η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία τον δεκατο έβδομο αιώνα. Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε τα κλασσικά μακαρόνια αλλά μπορούμε να βάλουμε ότι είδος θέλουμε.
Τι Χρειαζόμαστε
Για τον κιμά
- 750 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κουτί χυμό ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ
- 7 γεμάτες κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κουτί γάλα συμπυκνωμένο
- 1 και 1/2 κουτί νερό
- 3 έως 4 αυγά
- 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
για το παστίτσιο
- 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
Πως Φτιάχνεται
- Ξεκινάμε με τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και αφού έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι το ρίχνουμε μέσα για να τσιγαριστεί.
- Όταν σοταριστεί το κρεμμύδι ρίχνουμε τον κιμά.
- Τον τσιγαρίζουμε καλά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και δυο με τρια ποτήρια με νερό.
- Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι μισάνοιχτο για να φεύγουν οι ατμοί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε το κιμά να βράσει για περίπου 35 με 40 λεπτά.
- Αν στην περίπτωση χρειαστεί προσθέτουμε 1 με 2 ποτήρια νερό ακόμα.
- Θέλουμε να πιει τα ζουμιά του να μην έχει πολλά νερά.
- Τον αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε τη μπεσαμέλ.
- Για τη μπεσαμελ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε τις 7 κουταλιές αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχι να γίνει μια ενιαία μάζα.
- Τραβάμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα μέρος δροσερό για να κρυώσει ελαφρώς για περίπου 5 με 7 λεπτά.
- Μέχρι να γίνει αυτό σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρώς για να τα έχουμε έτοιμα.
- Έχει κρυώσει τώρα το μείγμα, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το γάλα και το νερό.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για αρχή και βάζουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα αλλά τώρα θα χρειαστούμε σύρμα.
- Θέλει πολύ ανακάτεμα για αυτό συνεχίζουμε γρήγορα και προσέχουμε να μην πετάξει.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφού έχει σφίξει η μπεσαμέλ και ρίχνουμε τα αυγά.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η μπεσαμέλ να απορροφήσει τα αυγά.
- Αν μας βγει πολλή πιχτή μπορούμε να ρίξουμε λίγο νεράκι ακόμη.
- Μόλις τελειώσουμε τη μπεσαμέλ ξεκινάμε το βράσιμο στα μακαρόνια.
- Για τα μακαρόνια σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
- Αφήνουμε το νερό να κοχλάσει και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
- Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν για πέντε με εφτά λεπτά.
- Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού πέρνουμε τη κατσαρόλα όπως είναι και τις ρίχνουμε μπολικο νερό μέσα.
- Σουρώνουμε τα μακαρόνια στο τρυπητό.
- Μόλις τελειώσουμε τα μακαρόνια ξεκινάμε να φτιάξουμε το παστίτσιο.
- Για το στρώσιμο, αλείφουμε με βούτυρο το ταψί ή λάδι.
- Βάζουμε τα μισά και λίγο παραπάνω στη βάση του ταψιού.
- Στρώνουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο τυρί περίπου μια με δυο χούφτες.
- Ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια το κιμά με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια και ραντίζουμε πάλι με λίγο τυρί.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια τα απλώνουμε ομοιόμοφα και βάζουμε από πάνω τη μπεσαμέλ.
- Στρώνουμε όμορφα την επιφάνεια να καλυφθεί κάθε γωνία και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω.
- Τέλος βάζουμε λίγο βούτυρο ακόμη σκορπιστά.
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω και στους 220 βαθμούς.
- Ψήνουμε για 40 έως 45 λεπτά μέχρι να κάνει μια κρούστα από πάνω.
Σημείωση: Το Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ για να κοπεί πρέπει να είναι κρύο αλλιώς θα διαλύσει και η μπεσαμέλ θα χυθεί.