Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ

Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ

Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ

Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ είναι το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που έχει διαφορετικές στρώσεις υλικών. Η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία τον δεκατο έβδομο αιώνα. Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε τα κλασσικά μακαρόνια αλλά μπορούμε να βάλουμε ότι είδος θέλουμε.

Τι Χρειαζόμαστε

Για τον κιμά

  • 750 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτί χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Για τη μπεσαμέλ

  • 7 γεμάτες κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουτί γάλα συμπυκνωμένο
  • 1 και 1/2 κουτί νερό
  • 3 έως 4 αυγά
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

για το παστίτσιο

  • 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο

Πως Φτιάχνεται

  1. Ξεκινάμε με τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και αφού έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι το ρίχνουμε μέσα για να τσιγαριστεί.
  2. Όταν σοταριστεί το κρεμμύδι ρίχνουμε τον κιμά.
  3. Τον τσιγαρίζουμε καλά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τη ντομάτα και δυο με τρια ποτήρια με νερό.
  5. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι μισάνοιχτο για να φεύγουν οι ατμοί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Αφήνουμε το κιμά να βράσει για περίπου 35 με 40 λεπτά.
  8. Αν στην περίπτωση χρειαστεί προσθέτουμε 1 με 2 ποτήρια νερό ακόμα.
  9. Θέλουμε να πιει τα ζουμιά του να μην έχει πολλά νερά.
  10. Τον αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε τη μπεσαμέλ.
  11. Για τη μπεσαμελ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε τις 7 κουταλιές αλεύρι.
  12. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχι να γίνει μια ενιαία μάζα.
  13. Τραβάμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα μέρος δροσερό για να κρυώσει ελαφρώς για περίπου 5 με 7 λεπτά.
  14. Μέχρι να γίνει αυτό σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρώς για να τα έχουμε έτοιμα.
  15. Έχει κρυώσει τώρα το μείγμα, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το γάλα και το νερό.
  16. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για αρχή και βάζουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  17. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα αλλά τώρα θα χρειαστούμε σύρμα.
  18. Θέλει πολύ ανακάτεμα για αυτό συνεχίζουμε γρήγορα και προσέχουμε να μην πετάξει.
  19. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφού έχει σφίξει η μπεσαμέλ και ρίχνουμε τα αυγά.
  20. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η μπεσαμέλ να απορροφήσει τα αυγά.
  21. Αν μας βγει πολλή πιχτή μπορούμε να ρίξουμε λίγο νεράκι ακόμη.
  22. Μόλις τελειώσουμε τη μπεσαμέλ ξεκινάμε το βράσιμο στα μακαρόνια.
  23. Για τα μακαρόνια σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
  24. Αφήνουμε το νερό να κοχλάσει και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
  25. Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν για πέντε με εφτά λεπτά.
  26. Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού πέρνουμε τη κατσαρόλα όπως είναι και τις ρίχνουμε μπολικο νερό μέσα.
  27. Σουρώνουμε τα μακαρόνια στο τρυπητό.
  28. Μόλις τελειώσουμε τα μακαρόνια ξεκινάμε να φτιάξουμε το παστίτσιο.
  29. Για το στρώσιμο, αλείφουμε με βούτυρο το ταψί ή λάδι.
  30. Βάζουμε τα μισά και λίγο παραπάνω στη βάση του ταψιού.
  31. Στρώνουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο τυρί περίπου μια με δυο χούφτες.
  32. Ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια το κιμά με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια και ραντίζουμε πάλι με λίγο τυρί.
  33. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια τα απλώνουμε ομοιόμοφα και βάζουμε από πάνω τη μπεσαμέλ.
  34. Στρώνουμε όμορφα την επιφάνεια να καλυφθεί κάθε γωνία και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω.
  35. Τέλος βάζουμε λίγο βούτυρο ακόμη σκορπιστά.
  36. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω και στους 220 βαθμούς.
  37. Ψήνουμε για 40 έως 45 λεπτά μέχρι να κάνει μια κρούστα από πάνω.

Σημείωση: Το Παστίτσιο με χειροποίητη μπεσαμέλ για να κοπεί πρέπει να είναι κρύο αλλιώς θα διαλύσει και η μπεσαμέλ θα χυθεί.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…