Πατάτες φούρνου

Πατάτες φούρνου
Οι πατάτες φούρνου είναι ένα φαγητό που μπορούμε να το μαγειρέψουμε και να τις συνοδεύσουμε με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
Τι χρειαζόμαστε
- 2 1/2 κιλά πατάτες ή πατατάκια στρογγυλά
- 2 πορτοκάλια
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 2 με 3 λεμόνια
- 1 κουταλιά της σούπας μαγειρικό λίπος
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Πως φτιάχνονται
- Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλύδα, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε 4 ίδια κομμάτια την καθεμιά αν είναι μεγάλες <<κυδωνάτες>> αν είναι μικρές απλά τις κάνουμε μια χαραματιά στη μέση και τις βάζουμε ολόκληρες καθαρισμένες φυσικά.
- Τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με αρκετό νερό και αλάτι, τις αφήνουμε εκεί για περίπου 15 λεπτά.
- Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τις πατάτες χωρίς τα νερά.
- Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα ρίχνουμε κυκλικά πάνω στις πατάτες. Το ίδιο κάνουμε και με τα λεμόνια.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μας με τα χέρια μας για να αναμειχθούν καλά, << εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας μαγειρικό λίπος>>.
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο από πριν στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Ψήνουμε το φαγητό μας για περίπου 60 με 90 λεπτά.
Σημείωση: Οι πατάτες φούρνου δεν ανακατεύονται και μπορούμε με ακριβώς τα ίδια υλικά να κάνουμε και πατατάκια στρογγυλά φετούλες.