Πατάτες φούρνου

Πατάτες φούρνου

Πατάτες φούρνου

Οι πατάτες φούρνου είναι ένα φαγητό που μπορούμε να το μαγειρέψουμε και να τις συνοδεύσουμε με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Τι χρειαζόμαστε

  • 2 1/2 κιλά πατάτες ή πατατάκια στρογγυλά
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 με 3 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρικό λίπος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Πως φτιάχνονται

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλύδα, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε 4 ίδια κομμάτια την καθεμιά αν είναι μεγάλες <<κυδωνάτες>> αν είναι μικρές απλά τις κάνουμε μια χαραματιά στη μέση και τις βάζουμε ολόκληρες καθαρισμένες φυσικά.
  2. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με αρκετό νερό και αλάτι, τις αφήνουμε εκεί για περίπου 15 λεπτά.
  3. Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τις πατάτες χωρίς τα νερά.
  4. Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα ρίχνουμε κυκλικά πάνω στις πατάτες. Το ίδιο κάνουμε και με τα λεμόνια.
  5. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μας με τα χέρια μας για να αναμειχθούν καλά, << εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας μαγειρικό λίπος>>. 
  6. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο από πριν στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  7. Ψήνουμε το φαγητό μας για περίπου 60 με 90 λεπτά.

Σημείωση: Οι πατάτες φούρνου δεν ανακατεύονται και μπορούμε με ακριβώς τα ίδια υλικά να κάνουμε και πατατάκια στρογγυλά φετούλες.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…