Πατάτες Γιαχνί παραδοσιακές

Πατάτες Γιαχνί παραδοσιακές
Οι Πατάτες Γιαχνί παραδοσιακές προέρχονται με τον τρόπο που τις φτιάχνουμε από την Μικρά Ασία και ποιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στο φαγητό μας ψιλοκομμένο χοιρινό ή λουκάνικο.
Τι Χρειαζόμαστε
- 8 έως 10 μεγάλες πατάτες
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κουτί ντομάτας
- 1 κουταλάκι της σούπας γλυκιά πάπρικα
- 1 κλωνάρι σέλινο
- λάδι για τηγάνισμα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Πως Φτιάχνονται
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες δηλαδή στη μέση και στη μέση οριζόντια.
- Όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε στο σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
- Μέχρι οι πατάτες να στραγγίξουν συνεχίζουμε με το κρεμμύδι. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι για τηγάνισμα και σε δυνατή φωτιά το αφήνουμε να κάψει.
- Μόλις κάψει το λάδι βάζουμε μέσα τις πατάτες μια μία για να τηγανιστούν ποιο εύκολα και να πάρουν ένα καστανό χρώμα.
- Θέλουμε να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές και για αυτό με ένα πιρούνι τις γυρνάμε ανα τακτά διαστήματα.
- Όταν τελειώσουμε όλες τις πατάτες με το τηγάνισμα παίρνουμε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε μέσα σε αυτήν το κρεμμύδι, ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά.
- Προσθέτουμε τα κλωνάρια του σέλινου για να πάρει μια ωραία μυρωδιά με το τσιγάρισμα και τη ντομάτα.
- Ρίχνουμε ακόμη τη πάπρικα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στη σάλτσα μας δύο με δυόμισι ποτήρια νερό.
- Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες σιγά σιγά, τις απλώνουμε μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σημείωση: Όταν αρχίζουν οι πατάτες να βράζουν δεν μπορούμε να τις ανακατέψουμε με πιρούνι ή κουτάλι γιατί θα λιώσουν. Απλά κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά.