Πατάτες λεμονάτες
Οι πατάτες λεμονάτες είναι ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψουμε το υλικό αυτό εκτός από τους καθιερωμένους. Αν τις συνοδέψουμε με λίγο φέτα θα ταιριάξουν τέλεια.
Τι χρειαζόμαστε
- 6 πατάτες αρκετά μεγάλες
- 2 κύβους λαχανικών
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- μισό λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Πως φτιάχνονται
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες και στην μέση.
- Τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό.
- Στην συνέχεια σε μία κατσαρόλα τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα όταν το κρεμμύδι μαραθεί τις πατάτες και ανακατεύουμε αρκετά καλά για να λαδωθούν όλες.
- Είναι και η μοναδική φορά που θα ανακατέψουμε το φαγητό μας για να μη λιώσει.
- Προσθέτουμε τους κύβους λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε δύο με τρία ποτήρια νερό.
- Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά με μισάνοιχτο καπάκι και εν το μεταξύ ετοιμάζουμε το λεμόνι.
- Στύβουμε περίπου 3 λεμόνια σε εμάς αρέσει να είναι λίγο ξινό και αραιώνουμε μέσα την μουστάρδα.
- Το αφήνουμε στην άκρη και περιμένουμε να πιουν οι πατάτες μας το μισό και παραπάνω από το ζουμί τους.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι με την μουστάρδα και αφήνουμε να βράσουν οι πατάτες για άλλα 3 με 5 λεπτά περίπου.
- Ανα τακτά διαστήματα κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά και είναι έτοιμες όταν έχουν πιει τα ζουμιά τους.
Σημείωση: Προσοχή όσο ανακάτεμα είναι να κάνουμε θα το κάνουμε πριν ρίξουμε νερό στην κατσαρόλα με τις πατάτες λεμονάτες. Γιατί αν τις ανακατέψουμε στο βράσιμο θα λιώσουν.