Πατάτες ογκρατέν κλασσική συνταγή
Στις Πατάτες ογκρατέν κλασσική συνταγή έχουμε βάλει υλικά δικής μας επιλογής. Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι αλλαντικό ή λαχανικό νομίζετε.
Τι Χρειαζόμαστε
- 8 έως 10 μεγάλες πατάτες
- 3 πακέτα κρέμα γάλακτος ή 600 γραμμάρια
- 10 φέτες γαλοπούλα
- 10 φέτες μπέικον
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 250 γραμμάρια τυρί της αρεσκείας μας οποιοδήποτε κίτρινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Πως Φτιάχνονται
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε περίπου τα 3 δάχτυλά νερό. Τη τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αλάτι.
- Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε φέτες όσο το μικρό μας δαχτυλάκι σε μέγεθός και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό.
- Μέχρι να τελειώσουμε όλες τις πατάτες το νερό έχει βράσει.
- Τις παίρνουμε και τις ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να βράσουν στο νερό για 5 με 7 λεπτά.
- Στο μεταξύ μέχρι να περάσει ο χρόνος βρασμού εμείς κόβουμε το μπέικον και τη γαλοπούλα σε κυβάκια.
- Έχει περάσει ο χρόνος βρασμού για τις πατάτες, τις σουρώνουμε σε ένα τρυπητό, τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν από τα νερά και να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε το ταψί βάζοντας μια στρώση στη βάση από πατάτες με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει όλα τα κενά.
- Ρίχνουμε από πάνω τυρί τριμμένο, τη γαλοπούλα, το μπέικον, λίγο πιπέρι και μια κουταλίτσα σκορπιστή βούτυρο.
- Συνεχίζουμε και με άλλη μια στρώση τυριού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την επόμενη στρώση με τον ίδιο τρόπο.
- Μας έχουν μείνει λίγες πατάτες ακόμη, τις βάζουμε στην επιφάνεια χωρίς να ρίξουμε τίποτα άλλο από πάνω. Τις χρησιμοποιούμε σαν καπάκι.
- Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Βάζουμε και το υπόλοιπο πιπέρι, το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο.
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
Σημείωση: Τις πατάτες τις βράζουμε για γίνει ποιο γρήγορα το φαγητό μας, αν δεν θέλουμε να τις βράσουμε μπορούμε να τις βάλουμε κατευθείαν όπως τις κόβουμε. Αυτό όμως αυτόματα σημαίνει ότι στο ψήσιμο το φαγητό μας θα πάρει περισσότερο χρόνο.