Πατατόπιτα νηστίσιμη παραδοσιακή

Πατατόπιτα νηστίσιμη παραδοσιακή

Πατατόπιτα νηστίσιμη παραδοσιακή

Τη Πατατόπιτα νηστίσιμη παραδοσιακή τη φτιάχνουμε όλο το καιρό όχι μόνο στη νηστεία. Είναι ελαφριά τρώγεται ευχάριστα και δεν έχει πολλές θερμίδες.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 1 φύλλο κρούστας
  • 6 με 8 πατάτες μέτριες
  • 3 κρεμμύδια
  • μισό ματσάκι άνηθο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι

Πως Φτιάχνονται

  1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας τις πατάτες.
  2. Τις κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα έτσι ώστε να βράσουν γρήγορα.
  3. Αφού τις πλύνουμε καλά όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα και το κόψιμο τις βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν.
  4. Στην συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζουμε περίπου τα 3 δάχτυλα νερό και βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε δυνατή φωτιά με λίγο αλάτι.
  5. Μέχρι να βράσουν οι πατάτες, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε φετούλες, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα πλένουμε τρίβοντάς τα με τα χέρια.
  6. Αυτό το κάνουμε για να φύγει η οξύτητα από το κρεμμύδι και να μην μυρίσει μέσα στην πίτα μας.
  7. Στο μεταξύ οι πατάτες έχουν βράσει. Πως το καταλαβαίνουμε, τρυπάμε μια με το πιρούνι και αν τσιμπιέται είναι έτοιμες.
  8. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε στην άκρη για να στραγγίξουν καλά.
  9. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια τον άνηθο αφού τον πλύνουμε και το ψιλοκόψουμε πρώτα και αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρά.
  10. Βάζουμε επίσης το βασιλικό και το πιπέρι. ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σοταριστούν με την ησυχία τους.
  11. Οι πατάτες μας έχουν στραγγίξει αρκετά, τις τοποθετούμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα και τις κάνουμε πουρέ με ένα πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο.
  12. Τα κρεμμύδια μας είναι έτοιμα και αυτά τα ρίχνουμε όπως είναι στο τηγάνι μέσα στις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
  13. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη για να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας.
  14. Λαδώνουμε με ένα πινέλο καλά ένα ταψί.
  15. Μετράμε τα φύλλα κρούστας που συνήθως είναι 14, θα βάλουμε τα μισά κάτω στο στρώσιμο δηλαδή της επιφάνειας και τα άλλα μισά από πάνω.
  16. Θα τα στρώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βγουν λίγο έξω από το ταψί. Δεν θα πετάξουμε τίποτα, θα τα γυρίσουμε στο τέλος μέσα.
  17. Στρώνουμε λοιπόν εφτά φύλλα κάτω, ραντίζοντας κάθε φορά με λίγο λάδι.
  18. Ρίχνουμε τη γέμιση στο κέντρο απλώνουμε καλά να καλύψει όλη την επιφάνεια, γυρνάμε τα φύλλα που περίσσεψαν προς τα μέσα.
  19. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα ραντίζοντας τα με λίγο λάδι κάθε φορά που στρώνουμε ένα.
  20. Στρώνουμε με τέτοιο τρόπο τα πάνω φύλλα ώστε να μην μας περισσέψει φύλλο απέξω αυτή τη φορά και θα τα σουρώσουμε στο κέντρο.
  21. Μόλις τελειώσουμε το στρώσιμο θα χαράξουμε την πίτα μας σε κομμάτια, ώστε κατά το ψήσιμο να μπορέσει να ψηθεί και μέσα.
  22. Μόλις τη χαράξουμε ραντίζουμε από πάνω με λίγο λάδι και λίγο νερό.
  23. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στον αέρα και κάτω στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Σημείωση: Καλό θα ήταν να μην τη κόψουμε τη πίτα μας μέχρι κάτω και κόψουμε τελειώς τα κομμάτια, να τη χαράξουμε ελαφρώς το πάνω μέρος για να μην μας χυθεί η γέμιση στο ταψί.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…