Πατατόπιτα νηστίσιμη παραδοσιακή
Τη Πατατόπιτα νηστίσιμη παραδοσιακή τη φτιάχνουμε όλο το καιρό όχι μόνο στη νηστεία. Είναι ελαφριά τρώγεται ευχάριστα και δεν έχει πολλές θερμίδες.
Τι Χρειαζόμαστε
- 1 φύλλο κρούστας
- 6 με 8 πατάτες μέτριες
- 3 κρεμμύδια
- μισό ματσάκι άνηθο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Πως Φτιάχνονται
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας τις πατάτες.
- Τις κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα έτσι ώστε να βράσουν γρήγορα.
- Αφού τις πλύνουμε καλά όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα και το κόψιμο τις βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν.
- Στην συνέχεια σε μια κατσαρόλα βάζουμε περίπου τα 3 δάχτυλα νερό και βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε δυνατή φωτιά με λίγο αλάτι.
- Μέχρι να βράσουν οι πατάτες, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε φετούλες, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα πλένουμε τρίβοντάς τα με τα χέρια.
- Αυτό το κάνουμε για να φύγει η οξύτητα από το κρεμμύδι και να μην μυρίσει μέσα στην πίτα μας.
- Στο μεταξύ οι πατάτες έχουν βράσει. Πως το καταλαβαίνουμε, τρυπάμε μια με το πιρούνι και αν τσιμπιέται είναι έτοιμες.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε στην άκρη για να στραγγίξουν καλά.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια τον άνηθο αφού τον πλύνουμε και το ψιλοκόψουμε πρώτα και αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρά.
- Βάζουμε επίσης το βασιλικό και το πιπέρι. ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σοταριστούν με την ησυχία τους.
- Οι πατάτες μας έχουν στραγγίξει αρκετά, τις τοποθετούμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα και τις κάνουμε πουρέ με ένα πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο.
- Τα κρεμμύδια μας είναι έτοιμα και αυτά τα ρίχνουμε όπως είναι στο τηγάνι μέσα στις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη για να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας.
- Λαδώνουμε με ένα πινέλο καλά ένα ταψί.
- Μετράμε τα φύλλα κρούστας που συνήθως είναι 14, θα βάλουμε τα μισά κάτω στο στρώσιμο δηλαδή της επιφάνειας και τα άλλα μισά από πάνω.
- Θα τα στρώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βγουν λίγο έξω από το ταψί. Δεν θα πετάξουμε τίποτα, θα τα γυρίσουμε στο τέλος μέσα.
- Στρώνουμε λοιπόν εφτά φύλλα κάτω, ραντίζοντας κάθε φορά με λίγο λάδι.
- Ρίχνουμε τη γέμιση στο κέντρο απλώνουμε καλά να καλύψει όλη την επιφάνεια, γυρνάμε τα φύλλα που περίσσεψαν προς τα μέσα.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα ραντίζοντας τα με λίγο λάδι κάθε φορά που στρώνουμε ένα.
- Στρώνουμε με τέτοιο τρόπο τα πάνω φύλλα ώστε να μην μας περισσέψει φύλλο απέξω αυτή τη φορά και θα τα σουρώσουμε στο κέντρο.
- Μόλις τελειώσουμε το στρώσιμο θα χαράξουμε την πίτα μας σε κομμάτια, ώστε κατά το ψήσιμο να μπορέσει να ψηθεί και μέσα.
- Μόλις τη χαράξουμε ραντίζουμε από πάνω με λίγο λάδι και λίγο νερό.
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στον αέρα και κάτω στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Σημείωση: Καλό θα ήταν να μην τη κόψουμε τη πίτα μας μέχρι κάτω και κόψουμε τελειώς τα κομμάτια, να τη χαράξουμε ελαφρώς το πάνω μέρος για να μην μας χυθεί η γέμιση στο ταψί.