Πατατόπιτα
Η πατατόπιτα μπορεί να φτιαχτεί και με φύλο κρούστας και με φύλλο σφολιάτας καθώς και με χειροποίητο φύλλο. Το μόνο που αλλάζει είναι το σχήμα.
Τι χρειαζόμαστε
- 1 φύλλο κρούστας
- 2 κιλά πατάτες
- 450 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κουταλάκι της σούπας σουσάμι
Πως φτιάχνεται
- Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε πολύ καλά να φύγουν όλα τα χώματα που τυχόν μπορεί να έχουν.
- Τις αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν.
- Στη συνέχεια καθαρίζουμε και πλένουμε καλά και το πράσο, το βάζουμε και αυτό μαζί με τις πατάτες να στραγγίξει.
- Έπειτα σε μια λεκάνη κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες μπορούμε αν έχουμε να τις κόψουμε ψιλές με το κόφτη για το λάχανο.
- Μετά προσθέτουμε το πράσο και αυτό ψιλοκομμένο, το πιπέρι, το αλεύρι και 150 γραμμάρια λάδι.
- Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψί με λάδι καλά και στρώνουμε το ένα φύλλο.
- Το ραντίζουμε με λάδι και συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο το οποίο το ραντίζουμε και αυτό με λάδι.
- Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Απλώνουμε από πάνω τα άλλα δυο φύλλα λαδωμένα και αυτά και χαράζουμε επιφανειακά τα φύλλα με προσοχή να μην ακουμπήσει το μαχαίρι στη βάση του ταψιού.
- Χαράξουμε τα κάτω φύλλα γιατί υπάρχει κίνδυνος να αδειάσει η γέμιση.
- Στη συνέχεια λαδώνουμε και ραντίζουμε με λίγο νερό. Τέλος, πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 για 50 με 60 λεπτά.
Σημείωση: Στην Πατατόπιτα θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν χαράζουμε για να μη φύγει η γέμιση από κάτω. Αυτό το κάνουμε για να ψηθεί και μέσα η πίτα μας.