Πατατόπιτα

Πατατόπιτα

Πατατόπιτα

Η πατατόπιτα μπορεί να φτιαχτεί και με φύλο κρούστας και με φύλλο σφολιάτας καθώς και με χειροποίητο φύλλο. Το μόνο που αλλάζει είναι το σχήμα.

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 φύλλο κρούστας
  • 2 κιλά πατάτες
  • 450 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλάκι της σούπας σουσάμι

 

Πως φτιάχνεται

  1. Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε πολύ καλά να φύγουν όλα τα χώματα που τυχόν μπορεί να έχουν.
  2. Τις αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν.
  3. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και πλένουμε καλά και το πράσο, το βάζουμε και αυτό μαζί με τις πατάτες να στραγγίξει.
  4. Έπειτα σε μια λεκάνη κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες μπορούμε αν έχουμε να τις κόψουμε ψιλές με το κόφτη για το λάχανο.
  5. Μετά προσθέτουμε το πράσο και αυτό ψιλοκομμένο, το πιπέρι, το αλεύρι και 150 γραμμάρια λάδι.
  6. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  7. Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψί με λάδι καλά  και στρώνουμε το ένα φύλλο.
  8. Το ραντίζουμε με λάδι και συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο το οποίο το ραντίζουμε και αυτό με λάδι.
  9. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
  10. Απλώνουμε από πάνω τα άλλα δυο φύλλα λαδωμένα και αυτά και χαράζουμε επιφανειακά τα φύλλα με προσοχή να μην ακουμπήσει το μαχαίρι στη βάση του ταψιού.
  11. Χαράξουμε τα κάτω φύλλα γιατί υπάρχει κίνδυνος να αδειάσει η γέμιση.
  12. Στη συνέχεια λαδώνουμε και ραντίζουμε με λίγο νερό. Τέλος, πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 για 50 με 60 λεπτά.

Σημείωση: Στην Πατατόπιτα θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν χαράζουμε για να μη φύγει η γέμιση από κάτω. Αυτό το κάνουμε για να ψηθεί και μέσα η πίτα μας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…