Πολίτικο κιουνέφε ο παραδοσιακός μεζές

Πολίτικο κιουνέφε

Πολίτικο κιουνέφε

Το πολίτικο κιουνεφέ είναι ένα πολίτικο πιάτο αγαπημένο για συνοδεία σε τσίπουρο ή ούζο.

Τι χρειαζόμαστε

  • 200 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
  • 100 γραμμάρια φέτα
  • φιστίκι τριμμένο
  • 60 γραμμάρια βούτυρο για το τηγάνι για κάθε μερίδα

για το σιρόπι

  • μία κούπα νερό
  • μια κούπα ζάχαρη

Πώς φτιάχνεται

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για περίπου 5 με 7 λεπτά.
  2.  Όταν περάσει ο χρόνος που είπαμε αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει ελαφρώς.
  3. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε το κιουνεφε.
  4. Παίρνουμε σαν μετρό ένα σκεύος αρκετά βαθύ.
  5. Ανοίγουμε το κανταΐφι και αρχίζουμε να το ξέμπλεκουμε με τα χέρια μας όσο ποιο καλά μπορούμε.
  6. Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία παίρνουμε μία ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι όχι πολύ μεγάλη αλλά ούτε και πολύ μικρή τη στρώνουμε μέσα στο σκεύος που έχουμε σαν μέτρο.
  7. Την τακτοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται να μην  ξεφεύγει από τα πλάγια και όταν κάνουμε και αυτό τοποθετούμε στο κέντρο ακριβώς ένα κομμάτι φέτα.
  8. Ραντίζουμε με λίγο φιστίκι τριμμένο και σκεπάζουμε ίδιο τρόπο με μικρή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι.
  9. Στη συνέχεια πατάμε καλά γύρω-γύρω για να μπορέσει να κολλήσει το ένα φύλλο με το άλλο και με λίγο νεράκι που έχουμε βάλει στις άκρες των δάχτυλων μας κάνουμε γύρω-γύρω πατώντας το για να κολλήσει και να κλείσει.
  10. Έπειτα βάζουμε το τηγάνι μας στη φωτιά ρίχνουμε μέσα το μισό από το βούτυρο τα 60 γραμμάρια δηλαδή το κόβουμε ακριβώς στη μέση.
  11. Το αφήνουμε να κάψει και τοποθετούμε μέσα στο κέντρο ακριβώς στο τηγάνι τον κιουνεφέ.
  12. Βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια πατάμε με μία τρυπητή   κουτάλα το κέντρο γύρω-γύρω.
  13. Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές προσέχοντας πώς θα το γυρίσουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
  14.  Όταν πάρει το χρώμα που θέλουμε ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και πάνω από τον κιουνεφέ μία με δύο κουταλιές από το σιρόπι.
  15. Πολύ προσεκτικά αφήνουμε να απορροφήσει ελαφρώς το σιρόπι.
  16. Σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω λίγο φιστίκι τριμμένο.

Σημείωση: Το σιρόπιασμα πρέπει να γίνεται την ώρα που τηγανίζεται το κιουνεφέ για να μπορέσει να αποροφηθεί το σιρόπι.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…