Πορτοκαλί Κολοκυθόπιτα γλυκό

Πορτοκαλί Κολοκυθόπιτα γλυκό

Πορτοκαλί Κολοκυθόπιτα γλυκό

Η Πορτοκαλί Κολοκυθόπιτα γλυκό είναι πλούσια σε διατροφική αξία. Έχει μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας. Με λίγα λόγια το απόλυτο φθινοπωρινό γλυκό.

Τι Χρειαζόμαστε

  • 1 κολοκύθα πορτοκαλί μισή ή ολόκληρη
  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
  • 4 αυγά
  • 3 χούφτες φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φύλλο κρούστας
  • μισό ποτήρι του νερού λάδι
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 πακέτο σταφίδες ξανθές ή ξηρούς καρπούς

Πως Φτιάχνεται

  1. Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ, τις ξεπλένουμε καλά και στη συνέχεια γεμίζουμε το μπολ με νερό και τις αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν.
  2. Ανοίγουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το εξωτερικό μέρος, τη φλούδα δηλαδή.
  3. Αφού τελειώσουμε όλο το καθάρισμα τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε να στραγγίξουν.
  4. Σε μια βαθιά λεκάνη παίρνουμε τον τρίφτη και από το χοντρό μέρος τρίβουμε τα κομμάτια της κολοκύθας.
  5. Όταν τρίψουμε όλα τα κομμάτια, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά την τριμμένη, τις σταφίδες που τις έχουμε σουρώσει από τα νερά τους, το λάδι.
  6. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στη λεκάνη με τα υλικά μας αφού τα χτυπήσουμε πρώτα ελαφρά.
  7. Τέλος, ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά μας.
  8. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και ξεκινάμε με τα φύλλα.
  9. Παίρνουμε ένα ταψί και αλείφουμε με βούτυρο που έχουμε λιώσει από πριν πολύ καλά.
  10. Τα φύλλα κρούστας είναι 14, βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω να καλύψουν την επιφάνεια του ταψιού ρίχνοντας ενδιάμεσα λίγο βούτυρο.
  11. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τη γέμιση στο κέντρο με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού.
  12. Συνεχίζουμε με τα επόμενα φύλλα στρώνοντας ένα ένα προσέχοντας όμως το τσαλάκωμα να γίνεται στη μέση.
  13. Χαράζουμε ελαφρά το πάνω μέρος, της πίτας και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
  14. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω γιατί υπάρχει κίνδυνος να μας αδειάσει η γέμιση από τα φύλλα και να πάει στη βάση του ταψιού.
  15. Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200 βαθμούς.

Σημείωση: Στην Πορτοκαλί Κολοκυθόπιτα γλυκό τα φύλλα που περισσεύουν δεν τα κόβουμε. Τα γυρνάμε προς τα μέσα και για αυτό το λόγο λέμε ότι το σούρωμα πρέπει να γίνεται στο κέντρο με τα υπόλοιπα φύλλα που θα βάλουμε από πάνω για να μη μας γίνει χοντρή στις άκρες.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…