Πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας

Πουρές πατάτας

Ο πουρές πατάτας έχει προέλευση από τη Γαλλία και σημασιολογικά σημαίνει βρασμένη πατάτα που έχει στραγγιστεί ή πολτοποιηθεί.

Τι χρειάζεται

  • 1,5 κιλά πατάτες
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο
  • 2 με 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 1 κύβο λαχανικών

Πως φτιάχνεται

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  2. Τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα νερό τόσο ώστε μόλις που να σκεπάσει τις πατάτες
  3. Προσθέτουμε και μισή χούφτα αλάτι και το κύβο λαχανικών.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στην δυνατή φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν πάρα πολύ καλά.
  5. Όταν είναι έτοιμες βγάζουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε περίπου μισό έως 1 φλιτζάνι από το ζουμί που έχουν βράσει.
  6. Τις πατάμε με το πολτοποιητή ώστε να λιώσουν πάρα πολύ καλά η χρησιμοποιούμε το μπλέντερ.
  7. Εν το μεταξύ έχουμε ζεστάνει το γάλα.
  8. Τοποθετούμε πάλι τις πατάτες αφού τις έχουμε λιώσει πάρα πολύ καλά μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το μισό γάλα, όπως και το μισό ζουμί από αυτό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο.
  9. Προσθέτουμε επίσης το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι ακόμα.
  10. Με μία ξύλινη κουτάλα η με σύρμα ανακατεύουμε κυκλικά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα με το νερό που μας έχει περισσέψει.
  11. Βάζουμε την κατσαρόλα μας με τον πουρέ πάνω στο μάτι της κουζίνας σε πολύ χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε κυκλικά συνεχόμενα μέχρι που ο πουρές μας να πήξει.  

Σημείωση: Στον Πουρές πατάτας πρέπει να πολτοποιησούμε πολύ καλά την πατάτα για να μην μείνουν κομματάκια. Άλλοι αντί για γάλα χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος, όμως ο πουρές γίνεται ποιο βαρύς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...