Πρασόρυζο

Πρασόρυζο
To πρασόρυζο έχει μια ουσία την αλλισίνη που βοηθά στο να μειώνεται στον οργανισμό η χοληστερίνη. Ακόμη τα πράσα είναι πλούσια σε κάλλιο που βοηθούν την αρτηριακή πίεση.
Τι Χρειαζόμαστε
- 5 πράσα μεγάλα
- μισό ματσάκι άνηθο
- 1 λεμόνι
- μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω
- 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
- 3 κουταλιές της σούπας ντοματάκια
- 2 κύβους λαχανικών
- 1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι
Πως Φτιάχνεται
- Καθαρίζουμε και κόβουμε ροδέλες τα πράσα.
- Τα πλένουμε πολύ καλά για να φύγουν τα χώματα μπορεί να χρειαστούν να πλυθούν δύο και τρία χέρια.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό ποιο κάτω από τη μέση περίπου τα τέσσερα δάχτυλα, με μια χούφτα αλάτι.
- Σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα κομμένα πράσα.
- Αφήνουμε να βράσουν ένα με δύο χόχλους όχι παραπάνω, θέλουμε απλά να τα ζεματίσουμε και τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό.
- Τα αφήνουμε εκεί να στραγγίξουν καλά.
- Εμείς στο μεταξύ ψιλοκόβουμε μέσα στη κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τρίβουμε την ντομάτα και το ελαιόλαδο.
- Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε και τα πράσα να τσιγαριστούν και αυτά.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, τους κύβους λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι, τα ντοματάκια και δύο ποτήρια νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά.
- Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού που είπαμε παραπάνω ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα και το ρύζι.
- Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σημείωση: Αφήνουμε να ρουφήξει το ρύζι τα υγρά με σκεπασμένο καπάκι και σερβίρουμε με τυρί τριμμένο εάν θέλουμε το Πρασόρυζο.