Ψαρονέφρι με πατάτες στο φούρνο
Το Ψαρονέφρι με πατάτες στο φούρνο είναι μια κλασσική συνταγή που τι συναντάμε σε εορταστικό ή Κυριακάτικο τραπέζι. Είναι το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού και δικαιολογημένα αν το μαγειρέψουμε με το συγκεκριμένο τρόπο έχουμε πετύχει ένα φοβερό πιάτο.
Τι Χρειαζόμαστε
- 2 κομμάτια ψαρονέφρι
- 6 με 8 μέτριες πατάτες
- 2 πορτοκάλια
- 3 λεμόνια
- 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
- 2 ντομάτες μικρές ή μια μεγάλη
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Πως Φτιάχνεται
- Ξεκινάμε πλένοντας το κρέας μας πολύ καλά και το αφήνουμε στο στραγγίξει από τα νερά.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε τη φλούδα της ντομάτας το γύρω γύρω δηλαδή και τις κόβουμε κομματάκια.
- Κόβουμε τις πατάτες στρογγυλές μέσα στο ταψί σε μέγεθος όσο το μικρό μας δαχτυλάκι.
- Ρίχνουμε το μισό αλάτι, το μισό πιπέρι και λίγο θυμάρι πάνω από τις πατάτες.
- Τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να πάνε τα υλικά που ρίξαμε παντού.
- Προσθέτουμε και την ντομάτα, ανακατεύοντας πάλι καλά και ανοίγουμε λίγο χώρο στη μέση στο ταψί για να βάλουμε το κρέας μας.
- Εν το μεταξύ στίβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μαζί για να τα ρίξουμε μέσα στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε το ψαρονέφρι με το υπόλοιπο αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και από τις δύο μεριές.
- Τέλος βάζουμε το λάδι πάνω από το κρέας μας και τις πατάτες.
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 230 με 250 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνουμε 60 με 75 λεπτά.
- Μόλις το κρέας έχει ψηθεί από τη μια πλευρά ελαφρώς βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Σημείωση: Στο Ψαρονέφρι με πατάτες στο φούρνο δε ρίξαμε νερό γιατί ήταν αρκετός ο χυμός πορτοκαλιών και λεμονιών που προσθέσαμε μέσα. Αν χρειάζεται μπορείτε να συμπληρώσετε ένα ποτήρι στο ενδιάμεσο του ψησίματος.